eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Tállai András: 17,598 milliárd forint kvótabevétel szeptember végéig

Idén szeptember 30-ig 17,598 milliárd forint bevételt eredményezett a szén-dioxid-kvóták értékesítése a magyar költségvetés számára. A bevételt a Jedlik Ányos Terv megvalósítására tervezik fordítani, ösztönözni a kibocsátásmentes elektromos közlekedés elterjedését, valamint az elektromos közösségi közlekedési eszközökre történő átállást. A Gazdasági Zöldítési Rendszerbe (GZR) befolyt bevételekből még nem használtak fel - közölte Tállai András államtitkár a parlament honlapján szerdán közzétett írásbeli válaszában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselőnek válaszolt, aki azt tudakolta, mire költi az Orbán-kormány az ország kvótabevételeit?

A tájékoztató szerint Magyarországnak a kvóták értékesítéséből 2010-ben 1,902 milliárd, 2011-ben 4,318 milliárd, 2012-ben 10,561 milliárd, 2013-ban 14,562 milliárd, 2014-ben 17,479 milliárd, 2015-ben pedig szeptember 30-ig 17,598 milliárd forint bevétele volt.

A bevételek 50 százaléka a központi költségvetést gyarapítja, 25-25 százalékban pedig a GZR és a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) előirányzatok bevételeit növeli.

Az államháztartásért felelős miniszter a GZR, az energiapolitikáért felelős miniszter pedig a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) végrehajtásának feladataira szolgáló előirányzatát a kiotói egységek átruházásából befolyt bevétel 50 százalékával megnövelheti. Az előirányzatok maradványait a következő években fel lehet használni.

A GZR fedezetet biztosíthat a kibocsátás-csökkentést és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó kutatás és fejlesztés, valamint demonstrációs projektek finanszírozására, a megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztésére és az energiahatékonyság növelésére, az alacsony kibocsátású közlekedésre és tömegközlekedési eszközökre történő átállás ösztönzésére valamint az előirányzat kezelésével és működtetésével járó költségekre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldítési célra fordítható bevételeiből a ZBR 2014. évi maradványa 11,2 milliárd forint, melynek 83 százalékát a korábbi években meghirdetett pályázati kiírásokkal kapcsolatban elköltötték, illetve lekötötték.

A ZBR terhére indították a klímabarát otthon panel alprogramokat (2008. és 2009.), a klímabarát otthon energiahatékonysági alprogramot (2009.), az energiatakarékos izzócsere alprogramot (2010.), az energiatakarékos háztartási gépcsere alprogramot (2010.), az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) ZBR megújuló energiahasználatot elősegítő, használati melegvíz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor rendszer kiépítése alprogramot (2011.), az ÚSZT ZBR mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramot (2011.), az ÚSzT ZBR közösségi közlekedésben üzemeltetett gázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramot (2014.) és az Otthon melege program homlokzati nyílászárócsere alprogramot (2014.).

A ZFR 2013. és 2014. évi bevételeinek - 14 milliárd forint - 90 százalékát az előbbi pályázati kiírásokkal kapcsolatban kötelezettségvállalásként már lekötötték.

A ZFR előirányzat terhére indított pályázati programok az alábbiak: Otthon Melege Program (OMP) fűtéskorszerűsítés (kazáncsere) alprogram (2014.), OMP társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram (2015.), OMP háztartási nagygépek (mosógép) energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram (2015.).

A pályázati kiírásokkal, illetve pályázatkezelési feladatokkal összefüggő kötelezettségvállalással le nem fedett forrásokat és a jövőbeni kvótabevételek egy részét továbbra is lakossági energiahatékonysági pályázati konstrukciók finanszírozására kívánja az NFM fordítani - figyelembe véve a folyamatban lévő pályázatok esetén felmerülő többletforrás igényeket - a kiíráskor meghirdetett keretösszegek megemelése, vagy új pályázati konstrukciók kiírása által.

Magyarország mind a nemzetközi és európai uniós előírásokban és jogszabályokban, mind pedig a hazai jogszabályokban foglaltaknak megfelelően jár el a kvótabevételek felhasználása során, így indokolatlan bármilyen korrekciós lépés megtétele - írta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×