eur:
393.76
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Harmincegyedikek vagyunk az európai vásárlóerő listán

Idén az európai átlagjövedelem 38,4 százalékából gazdálkodhatnak a magyarok. Ezzel 42 európai ország közül Magyarország harmadik éve áll a 31. helyen - derül ki a GfK Vásárlóerő tanulmányának adataiból. A részletekről Kozák Ákos, a társaság ügyvezetője beszélt az InfoRádióban.

"Az európai országok listáját vettük górcső alá. 9,13 ezer milliárd euró felett rendelkezik a 42 ország lakossága. Az átlagos európai vásárlóerő 13.600 euró környékén van, a magyar vásárlóérték 5.239 euró 2015-re vetítve. Ha az Európai Unió átlagához nézzük a magyar adatokat, akkor éppen a harmadánál vagyunk, tehát az EU 28 országának átlaga háromszor jobb, mint a magyar átlag" - mondta Kozák Ákos.

"Ez a harmadik év, hogy Magyarország a 31-dik helyen áll, az európai átlaghoz képest 38,4 százalékon állunk. Ez azt jelenti, hogy Törökország, amelyik néhány éve leelőzött minket, még mindig előttünk áll, nagyjából 2,5 százalékponttal nagyobb értékkel. Minket követ nagyjából 4 százalékkal lemaradva Montenegró. Románia, Bulgária pedig jelentősen lemaradt mögöttünk, nagyjából 10 százalékponttal. Lichtenstein, Svájc, Norvégia a top 3, aztán Luxemburg, Dánia, Nagy-Britannia, Ausztria, a németek, Izland és Svédország - ők hozzák a tíz leggazdagabb vásárlóerőt. Itt vannak érdekes adatok, Lichtenstein önmagában négy és félszerese - 65 ezer környékén van - az európai átlagnak, de a svájci is 43 ezer - jelezte a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

Kozák Ákos hozzátette: "további adalék ehhez, hogy Európa lakosságának nagyjából a négy tizedét a britek, a franciák, az olaszok és a németek teszik ki, ez a négy ország 60 százalék felett rendelkezik a kontinens összesített vásárlóerő potenciáljával. Görögországot, amely elég nehéz időszakot élt meg az elmúlt időszakban, mégis Magyarország előtt van, Szlovénia megelőzte. A visegrádi országok összehasonlításában azt láthatjuk, hogy Szlovákia jelentősen elhúzott Magyarországtól, ahogy Csehország is és Lengyelország is jóval a magyar adatok felett van. A lista végén nem meglepő módon Moldova áll, és Ukrajna, ahol nagy visszaesés következett be, itt 2 ezer euró környékén stabilizálódott az egy főre jutó éves vásárlóerő."

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×