eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

NGM: a kormány segít az Astra Biztosító károsultjain

A kormány segít a csődbe ment román Astra Biztosító károsultjain, akik az adóhivataltól kérhetik vissza a nekik visszajáró baleseti adót - erről a nemzetgazdasági miniszter nyújtott be módosító javaslatot az Országgyűlésnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint, bár a baleseti adóról szóló törvény garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót, a csődbe ment Astra Biztosító nem fizette vissza az ügyfeleknek a pénzt. (Az érvényes szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie.)

Kiemelik: a kormány nem hagyja, hogy az Astra mintegy 180 ezer magyar ügyfelét a biztosító mulasztása miatt kár érje. Erkölcsi kötelessége a kormánynak, hogy ami a törvény alapján visszajár az állampolgároknak, azt meg is kapják, még akkor is, ha egy csődbe ment külföldi biztosító helyett kell fizetni - fogalmaz a közlemény.

Közölték, amennyiben a gazdasági tárca javaslatát az Országgyűlés elfogadja, a károsult Astrások a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát is fel kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele.

Azért, hogy a károsult astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti - olvasható a tárca közleményében.

A román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 26-án nyilvánította fizetésképtelenné a Magyarországon is működő Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A társaság Magyarországon többek között kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat kötött nagyobb számban.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×