Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fenntartható életmódra ösztönöz a fogyasztóvédelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lezárult a "Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül" elnevezésű, több mint 340 millió forrásból gazdálkodó uniós projekt - mondta el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója az InfoRádiónak.

"A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezt a projektet a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósította meg, amelynek címe: Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül. A projekt célja az volt, hogy a fenntartható fogyasztás és a környezettudatosság területén a fogyasztókat, a lakosságot és a családokat tájékoztassuk és hasznos információkat adjunk át" - mondta Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója.

Hangsúlyozta: egy jól tájékozott fogyasztó akkor van tudatában azoknak az ismereteknek, amelyekkel a későbbiekben felelősségteljes döntés tud hozni, amennyiben ezeket megismeri.

A projekt kezdetén végeztek egy közvélemény-kutatást, amelyben az embereket arról kérdezték, hogy melyek azok a szempontok, amelyek során meghozzák döntéseiket.

"Nem meglepő módon elsősorban az ár-érték arány dominált, ugyanakkor kizárólag a megkérdezettek 3 és fél százaléka mondta azt, hogy figyelembe veszi, hogy egy adott termék környezetvédelmi szempontból milyen terhelést jelent. Ezen kívántunk javítani a projekt során" - fűzte hozzá a főigazgató.

Szente István elmondta, hogy a kampány része egyrészt egy országos road-show volt, amelynek keretében minden megyeszékhelyre, továbbá 16 országos és regionális térségi fesztiválra, rendezvényre is ellátogattak. Ezenkívül a kampány része volt óriásplakátok országos megjelenítése, tévé és rádió szpotok, továbbá a közösségi oldalakon való megjelenés.

"A projekt indulásakor célul tűztük ki azt, hogy közel 10 ezer családhoz eljussunk. Büszkén mondhatom, hogy ez a célunk megvalósult, közvetlenül meg tudtunk szólítani több tízezer fogyasztót a kampány során" - fogalmazott a főigazgató.

A projekt célja volt az is, hogy a fenntartható fogyasztás területén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság meghatározó szereplővé váljon, így nemcsak kampányelemekkel dolgoztak, hanem különböző tanulmányok és belső szervezetfejlesztés is megvalósult a projekt során, melyeket a jövőbeni munkába szeretnének majd beépíteni.

"Azt szeretnénk, hogy a fenntartható fogyasztással kapcsolatos üzenetek közvetítése terén meghatározó szereplővé váljunk" - mondta Szente István.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósult meg. A projekt nagyságrendileg 409 millió forint összköltségvetésű volt, amelyből 341 millió támogatást nyertek el a pályázat során.

Hanganyag: Kaputa Júlia