eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Fenntartható életmódra ösztönöz a fogyasztóvédelem

Lezárult a "Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül" elnevezésű, több mint 340 millió forrásból gazdálkodó uniós projekt - mondta el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója az InfoRádiónak.

"A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezt a projektet a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósította meg, amelynek címe: Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül. A projekt célja az volt, hogy a fenntartható fogyasztás és a környezettudatosság területén a fogyasztókat, a lakosságot és a családokat tájékoztassuk és hasznos információkat adjunk át" - mondta Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója.

Hangsúlyozta: egy jól tájékozott fogyasztó akkor van tudatában azoknak az ismereteknek, amelyekkel a későbbiekben felelősségteljes döntés tud hozni, amennyiben ezeket megismeri.

A projekt kezdetén végeztek egy közvélemény-kutatást, amelyben az embereket arról kérdezték, hogy melyek azok a szempontok, amelyek során meghozzák döntéseiket.

"Nem meglepő módon elsősorban az ár-érték arány dominált, ugyanakkor kizárólag a megkérdezettek 3 és fél százaléka mondta azt, hogy figyelembe veszi, hogy egy adott termék környezetvédelmi szempontból milyen terhelést jelent. Ezen kívántunk javítani a projekt során" - fűzte hozzá a főigazgató.

Szente István elmondta, hogy a kampány része egyrészt egy országos road-show volt, amelynek keretében minden megyeszékhelyre, továbbá 16 országos és regionális térségi fesztiválra, rendezvényre is ellátogattak. Ezenkívül a kampány része volt óriásplakátok országos megjelenítése, tévé és rádió szpotok, továbbá a közösségi oldalakon való megjelenés.

"A projekt indulásakor célul tűztük ki azt, hogy közel 10 ezer családhoz eljussunk. Büszkén mondhatom, hogy ez a célunk megvalósult, közvetlenül meg tudtunk szólítani több tízezer fogyasztót a kampány során" - fogalmazott a főigazgató.

A projekt célja volt az is, hogy a fenntartható fogyasztás területén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság meghatározó szereplővé váljon, így nemcsak kampányelemekkel dolgoztak, hanem különböző tanulmányok és belső szervezetfejlesztés is megvalósult a projekt során, melyeket a jövőbeni munkába szeretnének majd beépíteni.

"Azt szeretnénk, hogy a fenntartható fogyasztással kapcsolatos üzenetek közvetítése terén meghatározó szereplővé váljunk" - mondta Szente István.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósult meg. A projekt nagyságrendileg 409 millió forint összköltségvetésű volt, amelyből 341 millió támogatást nyertek el a pályázat során.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×