eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Törvényt módosítottak az Astra-ügyfelekért

Törvényt módosított az Országgyűlés, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kezelt kártalanítási számla előlegezhesse meg azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károknak a kifizetését, amelyeket a felszámolás alá került román Astra Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A fideszes Bánki Erik, Cseresnyés Péter és Galambos Dénes pénteken beterjesztett törvényjavaslatát - házszabálytól eltérve - már kedden elfogadta a parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A törvénymódosítás alapján az így kifizetett összeget a Mabisz a felszámolási eljárásban az Astra fióktelepétől, az anyavállalattól, illetve a román garanciaalaptól követelheti.

Egy módosító javaslat elfogadásával egyúttal rögzítették: ha a biztosítónál megindul a kárrendezés, megszűnik a kártalanítási számla megtérítési kötelezettsége, a továbbiakban a kárrendezést a biztosító kárrendezője folytatja le.

A jogszabály rendezi a csődbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerződéskötését is.

A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetőségük van biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvény lehetőséget ad "átkötésre". Ennek alapján - ha korábban nem szűnt meg - az új megkötésével a régi szerződés megszűnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Erről a tényről az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül tájékoztatja a régi biztosítót - írták az előterjesztés indoklásában.

A biztosítási tárgyú törvények legtöbb része a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A román pénzügyi felügyelet augusztus utolsó napján vonta vissza az Astra S.A. működési engedélyét, egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását. Amíg a román bíróság nem rendeli el a felszámolást, a károk kifizetésére addig is köteles lenne a biztosító - és a fióktelepe - mind az európai uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint. A román felügyelet ugyanakkor a fióktelepnek is megtiltotta - a magyar álláspont szerint jogellenesen - a kárkifizetést.

Amikor a román bíróság - vélhetően több hónap múlva - elrendeli a felszámolást, a magyar károsultaknak is a román garanciaalap fizet, amelyben van elegendő pénz erre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×