eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A G20-ak szerint a beruházásokat kell élénkíteni

Különösen a beruházások élénkítéséről tárgyaltak a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői Ankarában kétnapos ülésükön.

A G20-ak záróközleménye szerint "az egyik legfontosabb prioritás a beruházások élénkítése". A szombaton befejeződött megbeszélés résztvevői elismerték, hogy valamennyi ország érdekelt a beruházások élénkítésében, azok nagysága azonban évről évre csökken.

Angel Gurria, a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a tárgyalások idején rámutatott: az elmúlt években tett erőfeszítések ellenére csökkentek a hosszú távú beruházások. Rámutatott arra is, hogy ez olyan környezetben történik, amikor a globális pénzügyi rendszerben, a bankoknál és más pénzügyi intézményeknél komoly pénzbőség van, ezek a pénzek azonban mégsem alakulnak át beruházásokká.

A közleményben szó volt a kis- és középvállalkozások élénkítésének a lehetőségéről is, a résztvevők szorgalmazták az ágazat pénzügyi támogatásának a könnyítését.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a G20-ak novemberi csúcstalálkozójára beruházási stratégiát dolgoznak ki.

A pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök "üdvözölték, hogy több országban élénkül a gazdasági aktivitás, ugyanakkor a globális gazdaságnövekedés nem felel meg elvárásaiknak. Olyan határozott lépéseket kell hozni, amelyekkel fenn lehet tartani a gazdaság bővülését. A monetáris politika önmagában nem képes a gazdaságot nagyobb növekedésre ösztökélni, gyorsabb gazdasági reformokra van szükség".

A közlemény a nemrég végrehajtott jüanleértékelés és a nemzetközi pénzpiacokon ezután kialakult bizonytalanság kacsán úgy fogalmazott, hogy "megállapodtak: a kiemelkedő monetáris és más politikai lépésekről az eddigieknél több információt adnak át. Ennek célja, hogy a minimálisra szorítsák a negatív hatásokat, mérsékeljék a bizonytalanságot és biztosítsák az átláthatóságot".

A közel két hét múlva esedékes amerikai Fed-kamatdöntésre a záróközlemény nem tért ki. A megbeszélések során a résztvevők ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot, hogy egy mostani kamatemelésnek kedvezőtlen globális hatásai lehetnek. Egyebek között Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője óvott attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elhamarkodott lépést tegyen. Stanley Fischer, a Fed elnökhelyettese eközben nagyon diplomatikusan beszélt, szavaiból gyakorlatilag semmire sem lehetett következtetni, azt mondta, hogy "a Fed annak alapján dönt, amilyen információk, adatok beérkeznek hozzá".

A közlemény kitért még arra is, hogy "a terrorizmussal szembeni harc valamennyi ország számára kulcsfontosságú. Támogatjuk a terrorista szervezetek pénzügyi tevékenységéről szóló információcserét és aktíváik befagyasztását".

A globális GDP mintegy 85 százalékát előállító csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×