eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Három étrend-kiegészítő bukott meg az NFH vizsgálatán

Mintegy 54 étrend-kiegészítőben vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), hogy valóban annyi ásványi anyagot, vitamint, illetve "jótékony" baktériumot tartalmaz-e, mint amennyi a címkén szerepel; a vizsgált termékek közül 3 nem felelt meg a követelményeknek - közölte az NFH szerdán.

A közlemény szerint az 54 vizsgált termék közül 9-féle volt probiotikus termék, a többi egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint.

A szakemberek az egyes termékekben vizsgálták a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok és a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét, valamint ellenőrizték a termékek kalcium, magnézium, cink és vas tartalmát is.

A hatóság által elvégzett vizsgálatok szerint a Doppelherz aktív folsavval, amely B6, B12, C és E vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, a TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye ízű terméke és a BELLY-FITR étrend-kiegészítő nem felelt meg az ellenőrzésen - olvasható a közleményben.

Kifejtették: a Doppelherz aktív folsavval rendelkező terméke a címkén feltüntetett vitamintartalma a vizsgálatok szerint lényegesen kevesebb volt a magyar nyelvű tájékoztató hibája miatt, ugyanis a mért értékek megfeleltek az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek.

A TEVA Lactiv Kid esetében azt állapították meg, hogy a termékben lévő baktériumok közül több baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

A "BELLY-FITR készítménye esetében pedig a laborvizsgálatok szerint még kimutatható mennyiségben sem volt jelen a címkén feltüntetett két "jótékony" baktérium.

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, a Széchenyi 2020, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közel 487 millió forintos támogatása révén megvalósuló az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítését célzó, több mint 618 millió forint összköltségvetésű kiemelt projekt részei. A projekt keretében még július végén országos kampánysorozatot is indított az NFH.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×