eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Százmilliárdos nagyságrendű a Demján-cégek hiteltartozása

A Napi.hu cikke szerint százmilliárd forintos hiteltartozás nyomja a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cégek vállát.

A cégbírósági adatok szerint jelentős hitelállomány terheli a TriGranit tulajdonában lévő West End Magyarország Zrt.-t, a 2013-as beszámoló melléklete szerint az év végén fennálló hitel összege 357 millió euró, azaz 106 milliárd forintnyi volt. A tartozás lejárta 2017 októberében lesz. Több pénzintézet folyósította az összeget, ennek több mint felét a Deutsche Pfandbriefbank.

A köz- és a magánszféra együttműködésében épült és üzemeltetett Művészetek Palotáján is jelentős a teher, a földhivatali adatok szerint a szintén TriGranit-tulajdon Nemzeti Filharmónia Ingatlanfejlesztési Kft. ingatlanán a finanszírozó banki konzorciumnak 48,8 milliárd forint és járulékai erejéig jegyeztek be zálogjogot. A fennmaradó hitel nagysága 2013 végén 40,4 milliárd forintnak megfelelő összeg volt. A Nemzeti Filharmónia Kft.-vel az állam 2005-ben 30 éves futamidejű rendelkezésre állási szerződést kötött.

A tulajdonos-üzemeltető cégnek fizetett rendelkezésre állási díj fedezi az építés, a karbantartás és az üzemeltetés díjait - az állam 2014-ben erre 10,5 milliárd forintot fizetett ki, a közüzemi díjakra pedig 470 millió forintot - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adataiból. Az előzetesen kalkulált összeg 2015-ben összesen 11 milliárd 576 millió forint lesz.

A Művészetek Palotája beruházását kétszer is vizsgálta az Állami Számvevőszék, 2012 júliusában kiadott jelentése szerint a létesítmény az államnak csak 2005 és 2010 között 40,4 milliárd forint kiadással járt. Tavaly először fizetett osztalékot a Művészetek Palotáját fejlesztő-üzemeltető cég tulajdonosainak, több mint 3 milliárd forintot. Ez a pénz Demján Sándor ciprusi cégéhez folyt be, a 0,15 százalékos tulajdonos magyar állam 5 millió forinthoz jutott hozzá.

A nagyvállalkozóhoz kötődő cégek közül hitel terheli a Pólus Irodaház Kft.-t, illetve a Millenniumi Városközpont négy irodaházának tulajdonosait is. Ez utóbbiakban a TriGranitnak 2011 decembere óta már csak 26 százalékos érdekeltsége van.

Nem volt tehermentes az a ferencvárosi telek sem, amelyet a magyar állam 2014 márciusában csaknem nettó 4,8 milliárd forintért vásárolt a TriGranittól. A területet az új, 4-5 ezer fő befogadóképességű, állami konferenciaközpont helyszínének szemelték ki.

További részleteket olvashatnak a Napi.hu oldalán ide kattintva.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×