Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százmilliárdos nagyságrendű a Demján-cégek hiteltartozása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Napi.hu cikke szerint százmilliárd forintos hiteltartozás nyomja a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cégek vállát.

A cégbírósági adatok szerint jelentős hitelállomány terheli a TriGranit tulajdonában lévő West End Magyarország Zrt.-t, a 2013-as beszámoló melléklete szerint az év végén fennálló hitel összege 357 millió euró, azaz 106 milliárd forintnyi volt. A tartozás lejárta 2017 októberében lesz. Több pénzintézet folyósította az összeget, ennek több mint felét a Deutsche Pfandbriefbank.

A köz- és a magánszféra együttműködésében épült és üzemeltetett Művészetek Palotáján is jelentős a teher, a földhivatali adatok szerint a szintén TriGranit-tulajdon Nemzeti Filharmónia Ingatlanfejlesztési Kft. ingatlanán a finanszírozó banki konzorciumnak 48,8 milliárd forint és járulékai erejéig jegyeztek be zálogjogot. A fennmaradó hitel nagysága 2013 végén 40,4 milliárd forintnak megfelelő összeg volt. A Nemzeti Filharmónia Kft.-vel az állam 2005-ben 30 éves futamidejű rendelkezésre állási szerződést kötött.

A tulajdonos-üzemeltető cégnek fizetett rendelkezésre állási díj fedezi az építés, a karbantartás és az üzemeltetés díjait - az állam 2014-ben erre 10,5 milliárd forintot fizetett ki, a közüzemi díjakra pedig 470 millió forintot - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adataiból. Az előzetesen kalkulált összeg 2015-ben összesen 11 milliárd 576 millió forint lesz.

A Művészetek Palotája beruházását kétszer is vizsgálta az Állami Számvevőszék, 2012 júliusában kiadott jelentése szerint a létesítmény az államnak csak 2005 és 2010 között 40,4 milliárd forint kiadással járt. Tavaly először fizetett osztalékot a Művészetek Palotáját fejlesztő-üzemeltető cég tulajdonosainak, több mint 3 milliárd forintot. Ez a pénz Demján Sándor ciprusi cégéhez folyt be, a 0,15 százalékos tulajdonos magyar állam 5 millió forinthoz jutott hozzá.

A nagyvállalkozóhoz kötődő cégek közül hitel terheli a Pólus Irodaház Kft.-t, illetve a Millenniumi Városközpont négy irodaházának tulajdonosait is. Ez utóbbiakban a TriGranitnak 2011 decembere óta már csak 26 százalékos érdekeltsége van.

Nem volt tehermentes az a ferencvárosi telek sem, amelyet a magyar állam 2014 márciusában csaknem nettó 4,8 milliárd forintért vásárolt a TriGranittól. A területet az új, 4-5 ezer fő befogadóképességű, állami konferenciaközpont helyszínének szemelték ki.

További részleteket olvashatnak a Napi.hu oldalán ide kattintva.

Hanganyag: Farkas Dávid