eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kína lenyomta Amerikát

A holdújévi ünnepek alatt idén akkorát ugrott a kínai mozik forgalma, hogy nagyrészt ennek köszönhetően februári bevételük először múlta felül az amerikai mozikét. Ezzel a múlt hónapban Kína lett a világ vezető filmpiaca - ismertette a The Hollywood Reporter.

Az Entgroup cég jelentése szerint a kínai mozikban februárban 650 millió dollárnyi (176 milliárd forint) értékben váltottak jegyet a nézők. Az észak-amerikai mozis bevétel 710 millió dollárra rúgott, ám a kanadai jegyeladások nélkül csak 640 millió dollár volt.

A legtöbben Csou Jün-fat hongkongi filmsztár From Vegas to Macau II. című akciófilmjére voltak kíváncsiak Kínában: a produkció 104 millió dollárt keresett a pénztáraknál februárban. A második legnézettebb film a Tian csiang hsziung si című történelmi akció lett Jackie Chan, John Cusack és Adrien Brody szereplésével. A produkcióra 95 millió dollárért fogytak a jegyek. Jean-Jacques Annaud francia filmrendező Farkastotem című alkotása a harmadik helyet szerezte meg a kínai havi toplistán: az azonos című kínai bestsellerből kínai színészekkel forgatott film 72 millió dolláros bevételre tett szert.

A február 18. és 24. között zajló ünnepek alatt nem vetítenek külföldi filmeket a kínai mozikban, hogy lehetőséget adjanak a helyi produkciók befutására. A hónap további részében A hobbit: Az öt sereg csatája és Az éhezők viadala - A kiválasztott 1. rész lett a legnézettebb külföldi produkció. Az idei holdújévi szünet idején az előző év hasonló időszakához képest több mint 46 százalékkal nőtt a kínai mozik bevétele és elérte a 270 millió dollárt.

Korábban tavaly júliusban zártak kiemelkedő hónapot a kínai mozik: főleg a Transformers: A kihalás kora című akciófilm iránti érdeklődésnek köszönhetően 580 millió dollár volt a forgalmuk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×