Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína lenyomta Amerikát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A holdújévi ünnepek alatt idén akkorát ugrott a kínai mozik forgalma, hogy nagyrészt ennek köszönhetően februári bevételük először múlta felül az amerikai mozikét. Ezzel a múlt hónapban Kína lett a világ vezető filmpiaca - ismertette a The Hollywood Reporter.

Az Entgroup cég jelentése szerint a kínai mozikban februárban 650 millió dollárnyi (176 milliárd forint) értékben váltottak jegyet a nézők. Az észak-amerikai mozis bevétel 710 millió dollárra rúgott, ám a kanadai jegyeladások nélkül csak 640 millió dollár volt.

A legtöbben Csou Jün-fat hongkongi filmsztár From Vegas to Macau II. című akciófilmjére voltak kíváncsiak Kínában: a produkció 104 millió dollárt keresett a pénztáraknál februárban. A második legnézettebb film a Tian csiang hsziung si című történelmi akció lett Jackie Chan, John Cusack és Adrien Brody szereplésével. A produkcióra 95 millió dollárért fogytak a jegyek. Jean-Jacques Annaud francia filmrendező Farkastotem című alkotása a harmadik helyet szerezte meg a kínai havi toplistán: az azonos című kínai bestsellerből kínai színészekkel forgatott film 72 millió dolláros bevételre tett szert.

A február 18. és 24. között zajló ünnepek alatt nem vetítenek külföldi filmeket a kínai mozikban, hogy lehetőséget adjanak a helyi produkciók befutására. A hónap további részében A hobbit: Az öt sereg csatája és Az éhezők viadala - A kiválasztott 1. rész lett a legnézettebb külföldi produkció. Az idei holdújévi szünet idején az előző év hasonló időszakához képest több mint 46 százalékkal nőtt a kínai mozik bevétele és elérte a 270 millió dollárt.

Korábban tavaly júliusban zártak kiemelkedő hónapot a kínai mozik: főleg a Transformers: A kihalás kora című akciófilm iránti érdeklődésnek köszönhetően 580 millió dollár volt a forgalmuk.