eur:
392.67
usd:
367.53
bux:
66315.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sok adatot közöl a KSH a héten

Sok adatot közöl a héten a Központi Statisztikai Hivatal, közülük leginkább a külkereskedelmi és a hazai kiskereskedelmi forgalom alakulása érdekelheti a befektetőket. A piaci hangulatra azonban továbbra is a nemzetközi események, például az Európai Központi Bank ülése lehetnek meghatározó hatással.

Kedden az ipari termelői árak augusztusi adatait hozza nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, júliusban átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júniushoz képest, de 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, az év eleje óta pedig átlagosan 0,8 százalékos csökkenést mért a KSH. A feldolgozóiparban júliusban 0,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak havi összehasonlításban és 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Szerdán a kormányzati szektor bevételeinek és kiadásainak második negyedévi statisztikáját közli a KSH. Az első negyedévben a kormányzati szektor bevételei 9,0 százalékkal, kiadásai 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a negyedéves hiány 256 milliárd forint volt.

Csütörtökön a júliusi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait ismerhetjük meg. A KSH első becslése szerint ebben a hónapban gyorsult mind az export, mind az import, a kivitel éves szinten 8,4 százalékkal, a behozatal 7,9 százalékkal nőtt euróban számolva. A havi exporttöbblet 498 millió eurót tett ki, az első hét hónap egyenlege pedig 3,782 milliárd euró volt. Piaci elemzők szerint a külkereskedelmi többlet az év hátralévő részében csökkenő ütemben emelkedik tovább, a belső kereslet élénkülésének hatására ugyanis az import növekedési üteme folyamatosan gyorsul.

Pénteken a kiskereskedelem augusztusi alakulásáról teszi közzé első becslését a statisztikai hivatal. Júliusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Ezen belül az élelmiszerek forgalma 1,5 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek eladása 3,3, az üzemanyag-kiskereskedelem 3,4 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest lassulást jelzett a júliusi adat, de ennek oka, hogy a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban tavaly beállt módszertani változások hatása megszűnt, így július volt az első hónap, amelyben az adatok összevethetők a tavalyiakkal.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×