Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindhárom mobilszolgáltató jelentősen növelte frekvenciakészletét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szélessávú frekvenciapályázat hétfőn kihirdetett eredménye alapján mindhárom, már piacon lévő mobilszolgáltató jelentősen növelte frekvenciakészletét, és a piac egy negyedik szolgáltatóval is bővült. A szolgáltatók üdvözölték az eredményt.

A Magyar Telekom három frekvenciacsomagra nyert használati jogosultságot, összesen 58,65 milliárd forintért, amelyet a negyedik negyedévben fizet meg a társaság. Az elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjainak jelenértéke 36,8 milliárd forint, amelyet szintén 2014. negyedik negyedévében aktivál a társaság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója a pályázat eredményét értékelve hangsúlyozta: "a Magyar Telekom 4G lefedettségének további dinamikus bővítésével még szélesebb körben tehetjük elérhetővé ügyfeleink számára a mobilinternetezés új korszakát jelentő szolgáltatásokat."

A Telenor Magyarország Zrt. a pályázaton elnyert egy frekvenciacsomagért 31,725 milliárd forint egyszeri díjat fizet, valamint 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj-fizetési kötelezettséget vállalt - közölte a vállalat.

Közleményük szerint a Telenor elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A mobilszolgáltató tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő három évben.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója hozzáfűzte: "A pályázaton elnyert frekvenciablokkot arra fogjuk használni, hogy jobb lehetőségeket teremtsünk vidéken és a gyorsabb internet hozzáférés révén javítsuk az emberek életminőségét".

A Vodafone két frekvenciacsomagot kapott, összesen 30,225 milliárd forintért.

A társaság közölte, hogy a megszerzett frekvencia készlettel a lehető leggyorsabban tovább fogja fejleszteni szolgáltatásait.

"A korábban elvégzett hálózat-fejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására a Vodafone ma is 98,4 százalékos országos lefedettségű szélessávú hálózatán" - áll a társaság közleményében.

Az eddigi három mobilhálózat mellett a Digi Távközlési Kft. új, negyedik hálózat kiépítését kezdi meg a pályázaton elnyert frekvenciacsomagot használva, amelyért 10 milliárd forintot fizet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertes pályázók egy része - vállalásaik szerint - szinte napokon belül bekapcsolják az új frekvenciákat a hálózataikba. A piacra újonnan belépő Digi Kft.-nek egy-másfél évre lehet szüksége az új hálózat kiépítésére.