Inforádió

Meghallgatom Élő adás

EB: a kétirányú földgázszállítás lehetőségét kell biztosítaniuk a tagállamoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság üzenete világos: az Európai Tanács döntése értelmében minden uniós tagállamnak elő kell segítenie, hogy az Ukrajnából érkező gázáramlást meg lehessen fordítani, vagyis meg kell teremteni a fordított irányú gázszállítások lehetőségét - közölte pénteken Helen Kearns, a brüsszeli testület egyik szóvivője.

Kearns arra az újságírói kérdésre reagált, hogy van-e hozzáfűznivalója Brüsszelnek ahhoz, hogy Magyarország leállította a gázszállításokat Ukrajna számára. Kearns emellett emlékeztetett, hogy semmilyen jogi akadálya nem lehet annak, hogy a Gazpromtól vásárolt földgázt bármelyik uniós vállalat továbbértékesíthesse, akár az unión belül, akár azon kívül.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tartja összebékíthetőnek az Európai Bizottság azt a látszólagos ellentmondást, miszerint ezzel egyidőben Brüsszel azt várja el a tagállamoktól, hogy az energiaellátás rövidtávú kockázatait kiküszöbölendő minél előbb töltsék fel gáztározóikat, Kearns mindössze annyit válaszolt, hogy ezt a kérdést Günther Oettinger energiaügyi biztosnak kellene feltenni, aki ma saját szóvivőjével együtt Berlinben éppen Ukrajna és Oroszország képviselőivel tárgyal az energiaellátás biztonságáról. Kearns ugyanis alapvetően közlekedési ügyekért felel, csak helyettesíti Brüsszelben Oettinger szóvivőjét.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy határozatlan időre megszakította a földgáz-szállítást Ukrajnába. A cég felhívta a figyelmet, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter földgáz kiszállítását a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.