eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György

Czomba Sándor: tíz hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak száma

Tíz hónapja tartósan négymillió felett van a foglalkoztatotti létszám Magyarországon, emellett 7,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison pénteken.

Czomba Sándor - utalva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt jelentésére - elmondta, ezekkel a foglalkoztatottsági adatokkal Magyarország az Európai Unióban "a hátsó élbolyból a középmezőnybe" lépett előre.

"Ez egy óriási dolog, már nem a görögökkel, a spanyolokkal, vagy az olaszokkal versenyzünk az utolsó helyekért" - fogalmazott Czomba Sándor.

Az államtitkár hangsúlyozta, az újonnan csatlakozó tagállamok közül egyedül Magyarország volt képes arra, hogy a gazdasági válság előtti időszak foglalkoztatási adatait produkálja.

Czomba Sándor a helyi Agricolae Kft. logisztikai beruházásának átadásán a KSH adatairól szólva kiemelte, 32 ezerrel több 25 év alatti fiatal dolgozik most, mint egy évvel korábban. Június-augusztusban összesen 4 millió 158 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ami 4,5 százalékkal, 177 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

A növekményből 170 ezer munkahely gyakorlatilag a versenyszférában valósult meg, és ez a lényeg - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a foglalkoztatottak döntő többsége a feldolgozóipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a mezőgazdaság és az építőipar területén helyezkedett el.

"Alakul a dolog, de messze nem tartunk ott, ahol szeretnénk" - értékelt a szakpolitikus megjegyezve, aki évek óta munkanélküli, annak 100 százalékos a munkanélküliség Magyarországon, mert egyszerűen nem talál munkalehetőséget.

Ezért fontos, hogy azokban a térségekben, ahol nagy a baj, "hozzuk oda a munkahelyet" - tette hozzá Czomba Sándor.

A KSH pénteken közölte, hogy június-augusztusban 7,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, 2,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2014. augusztus végén 401,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 18,4 százalékos mérséklődést jelent 2013 augusztusához képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×