Inforádió

Meghallgatom Élő adás

2018-ban kezdődhet az új paksi blokkok építése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább negyven százalékban magyarországi beszállítók építik majd a tervek szerint a Paksi Atomerőmű tervezett két új blokkját, az orosz Roszatommal kötött megállapodás értelmében - hangzott el a projektről tartott szerdai háttérbeszélgetésen. Az engedélyeztetés 2017-ben zárulhat le, és 2025-ben állhatnak üzembe az új blokkok.

Az uniós szankciók nem vonatkoznak erre a projektre, az orosz partnerrel pontosan ugyanúgy zajlottak a tárgyalások az elmúlt hetekben, mint azt megelőzően - mondta az InfoRádiónak a paksi bővítés kormánybiztosa.

Aszódi Attila kifejtette: most a megvalósítási megállapodásokról tárgyalnak, arról, hogy pontosan hogyan fogják magát az erőművet megépíteni, milyen paraméterekkel, és hogyan fogják ezt működtetni. "Ezeket egyeztetjük jelenleg" - mondta.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az erőmű építésének engedélyeztetése gyakorlatilag már elindult, hiszen a telephely-vizsgálati programnak az engedélyezése már folyamatban van. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon sok engedélyt kell beszerezni.

Tájékoztatása szerint az építés 2018 körül kezdődhet el, ez még az engedélyezési folyamattól és a tervezéstől is függ, "de nagyjából ez a céldátum". Az új blokkok pedig a tervek szerint 2025-2026 magasságában tudnak elindulni - fogalmazott.

Aszódi Attila kifejtette: számítások szerint a két új paksi blokkból származó villamos energia egységköltsége nagyjából 15 és 17 forint között lesz kilowattóránként, persze ez számos dologtól függ.

Hanganyag: Hlavay Richárd