eur:
392.83
usd:
368.15
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

GKI: javultak a várakozások szeptemberben

Az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak szeptemberben, a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke kissé emelkedett - derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésből, amelyet az Európai Unió támogatásával végzett.

A konjunktúraindex az augusztusi mínusz 4,1 pontról mínusz 2,3 pontra változott, az üzleti bizalmi index 2,2 pontról 3,6 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index mínusz 21,9 pontról mínusz 19,1 pontra javult.

Az üzleti várakozások szeptemberben az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbbek lettek. Az ipari bizalmi index háromhavi csökkenés után két hónapja kissé emelkedik, így szeptemberben ismét megközelítette a nyár eleji szintet. A javulás a termelési kilátások és a teljes rendelésállomány kedvezőbb megítélésének köszönhető. Az elmúlt időszak termeléséről és az exportrendelésekről alkotott vélemény ugyanakkor romlott, a készleteké nem változott.

Az építőipari bizalmi index szeptemberben hibahatáron belüli mértékben csökkent. Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése lényegesen javult, a rendelésállományé nem változott.

A kereskedelmi bizalmi index augusztus után ismét emelkedett, s ezzel megközelítette januári rekordját. Az eladási pozíció megítélése romlott, a rendelések várható alakulását és a készletszintet viszont sokkal kedvezőbbnek érezték a válaszadók.

A szolgáltatói bizalmi index szeptemberi emelkedését elsősorban az általános üzletmenet megítélésének jelentős javulása okozta, de a forgalmi várakozások is jobbak lettek az augusztusinál.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelemben hónapok óta erősödik, az iparban szeptemberben kissé gyengült, az építőipari és a szolgáltató cégeknél nem változott. Csökkent az emberek munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési törekvések minden ágazatban nagyon szerények, de a kereskedelem és a fogyasztók inflációs várakozása erősödött.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban és a lakosság körében is számottevően javult.

A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét és a következő egy évben várható megtakarítási képességét is valamivel jobbnak érezte szeptemberben, mint augusztusban.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×