Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új uniós javaslat készül a zöldség-gyümölcs termelők kompenzálására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új javaslatot készít az Európai Unió az orosz embargó miatti bevételkiesés kompenzálására a zöldség-gyümölcs szektor számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, azután, hogy a lengyel túljegyzés miatt be kellett fagyasztani a keretet.

125 millió eurós keretösszeget fordított az orosz embargó negatív hatásainak csökkentésére korábban az Európai Unió, ám hamar kiderült, hogy ez az összeg kevés lesz. Feldman Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárát hallják.

"Most a napokban, az Európai Bizottság maga is egy új javaslattal fog előállni, amely már kifejezetten az orosz exportteljesítménnyel összefüggésben próbál meg közvetlen segítséget nyújtani az érintett termelők számára."

Ez az új keret mennyiségi kvótákat vezethet be a tagállamok számára, amelyeket az érintett országok szabadabban használhatnak föl - tette hozzá Feldman Zsolt.

"Várjuk, hogy a végén Magyarország vajon mekkora mennyiségi kvótát fog kapni és ez alapján lehet év végéig lefolytatni majd ennek a mennyiségi kvótának a felhasználását és ez alapján a támogatások termelőknek való eljuttatását. Hát bízunk benne, hogy ez az újabb brüsszeli intézkedés valamennyivel szerencsésebb lesz, mint az előző sikertelen akció, hiszen alapvetően az Európai Uniós szankciós politika és az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktus az, amely most az érintett zöldség-gyümölcs termelőket sújtja."

A Földművelésügyi Minisztérium múlt kedden jelentette be, hogy a kormány azonnali anyagi segítséget nyújt az almatermelőknek, 3,16 milliárd forint értékben programot indít a túltermelés kezelésére. Fazekas Sándort, a tárca vezetőjét hallják.

"Hiszen nem várunk Brüsszelre, bár nyilván figyelemmel kell lenni arra, hogy ha már onnan fizetnek valamit, akkor ne mi fizessük."

Az előző 125 millió eurós uniós keretet egyébként azért fagyasztották be, mert Lengyelország a teljes keretösszeget és saját exportvolumenét is meghaladó igénycsokrot nyújtott be egy nap alatt, amit minden más érintett tagország kifogásolt.

Hanganyag: Sigmond Árpád