eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

MNB: csökkent a fizetési mérleg többlete

A fizetési mérleg többlete 809 millió euró volt az idei második negyedévben, kisebb, mint az egy évvel korábbi 824 millió és a tavalyi negyedik negyedévi 917 millió euró - jelentette kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank honlapján lévő adatok szerint a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, az ország úgynevezett nettó finanszírozási képessége 2014 első negyedévében kiigazítatlanul 1,572 milliárd euró (543 milliárd forint) volt, a szezonális hatások kiszűrésével pedig 1,751 milliárd eurót (584 milliárd forint) tett ki, ami a GDP 7,7 százalékával egyenlő.

Az áruk és szolgáltatások forgalmából eredő bevételi többlet 23 millióval, 1,776 milliárd euróra csökkent az első negyedévhez képest, és 75 millió euróval lett kevesebb az előző év azonos időszaki 1,851 milliárd eurónál.

Az idei második negyedévben az áruforgalom többlete szezonálisan igazítva 579 millió euró volt, a szolgáltatások bevételi többlete pedig 1,035 milliárd eurót tett ki.

Az elsődleges jövedelmeken megjelenő második negyedévi 982 millió euró hiány a szezonális hatásoktól megtisztítva az előző negyedévi szinthez képest kis mértékben csökkent.

A másodlagos jövedelmek egyenlege mínusz 156 millió euró, ezen belül az Európai Unióval kapcsolatos folyó transzferek 107 millió euró egyenleggel zártak.

A második negyedévben az EU-ból érkezett tőkebeáramlás 755 millió euróval, az egy évvel korábbi 812 millió eurónál valamivel kisebb összeggel járult hozzá a finanszírozási képesség javulásához.

A közvetlentőke-befektetéseken belül 2014 második negyedévben a magyarok befektetései külföldön összességében 360 millió euróval nőttek, míg a külföldiek befektetései Magyarországon 1,593 milliárd
euróval csökkentek.

A portfólióbefektetések egyenlege a második negyedévben összességében 709 millió euró forráskiáramlást mutatott, amely mögött a követelések 479 millió eurós növekedése és a tartozások 229 millió eurós csökkenése áll.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×