eur:
393.52
usd:
368.06
bux:
65887.63
2024. április 23. kedd Béla

Itt az új 10 eurós bankjegy!

Szeptember 23-án, kedden kerül forgalomba az új 10 eurós bankjegy, de a régi 10 eurósokat sem vonják ki egyelőre - adott ki közleményt hétfőn az Európai Központi Bank (EKB).

Az új bankjegy az 5 eurós után az úgynevezett Európa-sorozat második tagja, a második euróbankjegy, amely megújul. Az új 10 eurós nehezebben hamisítható és könnyebben ellenőrizhető - tudatta az EU jegybankja.

"Kulcsfontosságú, hogy aki euróbankjegyeket használ, az ezt a jövőben is teljes bizalommal megtehesse. Ezt a célt szolgálja az Európa-sorozat" - idézi a kommüniké Yves Merscht, az EKB igazgató tanácsának luxemburgi tagját, aki a bankjegykibocsátásért felel a jegybankban.

Az új 10 eurós biztonságát szolgálja az új hologramcsík és az új vízjel is, amelyeken Európa látható a görög mitológiából. Emellett a rajta található számjegy a bankjegyet megdöntve smaragdzöld és sötétkék árnyalatban csillog, ami gyakorlatilag egyetlen mozdulattal ellenőrizhető. Az uniós jegybank emellett már 9 hónappal a hivatalos bevezetést megelőzően rendelkezésére bocsátotta a bankjegyet azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzek eredetiségét ellenőrző berendezéseket gyártanak.

Frankfurt arról is beszámolt, hogy az eurózóna tagállamainak jegybankjai megerősítették: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy az új bankjegy bevezetése zökkenőmentes legyen.

A közlemény arra is kitér, hogy a régi 10 eurósok továbbra is forgalomban maradnak, és a készleten lévő tartalékokat is ki fogják bocsátani, és csak a későbbiekben vonják majd ki őket a forgalomból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Atomjaira szedte az Európai Bizottság a kormány gazdaságpolitikáját, borulási kockázatokra figyelmeztetnek

Számos sebezhetőséget azonosított az Európai Bizottság a magyar makrogazdasági kilátásairól szóló részletes elemzésében. Kockázatosnak látják a még mindig erősödő árnyomást, a jelentős külső és kormányzati finanszírozási igényeket, valamint a kínai beszállítói láncok miatti geopolitikai helyzet esetleges változását. Az új egyensúlytalansági jelentésében az uniós végrehajtó testület óva inti a kormányt attól, hogy visszatérjen a magasnyomású gazdaságpolitikához, valamint felróják, hogy a monetáris transzmissziót is akadályozták a kabinet korábbi döntései.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×