Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Draghi: lassul az eurózónás gazdasági növekedés üteme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassul az eurózónás gazdasági növekedés, az elmúlt negyedévekben közepes tempóban nőtt a gazdaság, de a bruttó hazai termék (GDP) növekedése reálértéken számolva megállt 2014 második negyedévében - mondta Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn az Európai Parlamentben.

Mario Draghi szerint a nyári gazdasági adatok kicsit gyengébbek voltak, mint várták. Az elfogadhatatlanul nagy munkanélküliség és a hitelezés lassú bővülése tovább gyengítik a gazdasági növekedést. A nagyobb geopolitikai kockázatok különösen árthatnak az üzleti és a fogyasztói bizalomnak.

Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a bank készen áll további "nem megszokott" lépéseket tenni az infláció és a gazdasági növekedés erősítéséhez. Mario Draghi szerint az EKB kormányzótanácsa eltökélte, hogy elhárítják az inflációs kilátásokat fenyegető veszélyeket.

Az EKB múlt héten beindította célzott hosszú távú refinanszírozási programját (TLTRO), amelynek keretében 255 pénzintézet vett fel összesen 82,6 milliárd euró hitelt, négyéves futamidőre, 0,15 százalékos kamattal. Piaci elemzők szerint nem volt elég nagy az érdeklődés, de Mario Draghi szerint a hitelfelvétel mértéke megfelelt a várakozásaiknak, és decemberben újabb lehetőségük lesz a bankoknak hitelhez jutniuk.

Mario Draghi ismét hangsúlyozta, hogy strukturális reformokra és a vállalati szektor versenyképességének növelésére van szükség a gazdasági környezet javításához. Ez emelné a beruházási szintet és élénkítené a hitelkeresletet. Draghi szerint a strukturális reformok kiegészítik, támogatják és növelik a hatékonyságát az EKB laza monetáris politikájának.

Az EKB elnöke szerint nincs olyan monetáris vagy fiskális politika, amelynek érdemi hatása lehetne strukturális reformok nélkül.