eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megerősítette az amerikai "AAA" besorolást a Fitch

Megerősítette pénteken az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adósbesorolását a Fitch Ratings, stabil kilátással.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek esti londoni bejelentéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az Egyesült Államok finanszírozási rugalmassága páratlan, mivel az amerikai dollár a világ elsődleges tartalékvalutája, és az amerikai állampapír a globális kockázati alapmérce. Emellett az amerikai tőkepiacok a legmélyebbek és leglikvidebbek az egész világon.

Mindez azt jelenti, hogy az amerikai besorolás államadósság-tűréshatára magasabb, mint más, ugyancsak "AAA" besorolású gazdaságoké.

Az amerikai kincstár-értékpapírok külföldi tulajdonlása a tavaly októberi adósságplafon-válság óta minden hónapban emelkedett, jelezve, hogy az akkori patthelyzet nem kezdte ki a dollár szerepét - áll a Fitch londoni elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli azt is, hogy az Egyesült Államokban erőteljes államháztartási konszolidáció megy végbe. A Fitch Ratings előrejelzése szerint az amerikai szövetségi államháztartási hiány az idei pénzügyi évben a hazai össztermék (GDP) 2,9 százalékára csökken a tavalyi 4,1 százalékról és a 2009-ben mért 9,8 százalékról.

A Fitch londoni elemzőinek várakozása szerint az Egyesült Államok GDP-arányos bruttó államadósság-rátája 2014 végén 100 százalékon tetőzik, utána enyhe ívben 98 százalékra csökken 2018-ig, majd 2024-ig 104 százalékra emelkedik vissza.

A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok esetében a 110 százalékos államadósság-rátát tartaná már összeegyeztethetetlennek az "AAA" besorolás fenntartásával. Ez a küszöbérték a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes államadós között, tekintettel az Egyesült Államok kivételes finanszírozási rugalmasságára.

A hitelminősítő szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme meghaladja a legtöbb fejlett ipari gazdaságét, jóllehet az Egyesült Államok saját történelmi távlatú normáihoz képest lanyha. A Fitch Ratings előrejelzése szerint az amerikai GDP-érték 2014-ben 2 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2016-ban 3 százalékkal növekszik.

A cég azzal számol, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve októberben befejezi eszközvásárlási programját, és 2015 közepétől kamatemelésbe kezd.

A Fitch tavaly októberben leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok "AAA" osztályzatát, azzal az indokkal, hogy akkor még nem volt megállapodás a Fehér Ház és a kongresszus között az államadósság-limit emeléséről vagy felfüggesztéséről.

A hitelminősítő idén márciusban végül leminősítés nélkül fejezte be a negatív kihatású amerikai besorolási felülvizsgálatot, indoklása szerint azért, mert az amerikai szövetségi adósságlimitet februárban sikerült még időben felfüggeszteni ahhoz, hogy - a 2011. augusztusi és a tavaly októberi válságokkal ellentétben - elkerülhető legyen az Egyesült Államok hitelképességébe vetett teljes bizalom megrendülése.

Ha a Fitch megvonta volna az amerikai "AAA" szuverén minősítést, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard & Poor's ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal a jelenleg is érvényes "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×