Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt él a legtöbb dollármilliárdos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordszintet ért el 2014-ben a világ milliárdosainak száma: 155-en csatlakoztak újonnan azoknak a klubjához, akinek a személyes vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból.

A szupergazdagok száma nemzetközi szinten 2325, ami azt jelenti, hogy 7 százalékkal nőtt az előző évihez képest a szingapúri Wealth-X kutatóintézettel együttműködő UBS svájci bank közleménye szerint.

A milliárdosok felhalmozott vagyona még ennél is gyorsabb ütemben nőtt: a 2013. évihez képest 12 százalékkal, és elérte a 7300 milliárd dollárt.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy ez az összeg meghaladja a vezető New York-i tőzsdeindexben, a DJIA-ben jegyzett valamennyi cég össztőkéjét.

Ismét Ázsiában keletkezett a legtöbb új nagyvagyon, az új milliárdosok száma 52, közülük 33 kínai.

Továbbra is Európában koncentrálódik viszont a legtöbb szupergazdag: a milliárdosok száma az Óvilágban 775. Míg számuk egy év alatt mindössze 1,2 százalékkal nőtt, vagyonuk értéke viszont 12 százalékkal, és elérte a 2375 milliárd dollárt.

Európa ezzel megelőzte Észak-Amerikát, amely tavaly a vagyonok nagyságát tekintve még az első helyen állt.

Az országokat tekintve továbbra is az Egyesült Államokban él ugyanakkor a legtöbb milliárdos: szám szerint 571, megelőzve Kínát (190) és Nagy-Britanniát (130).

A tanulmány szerint a milliárdosok átlagéletkora 63 év, a szupergazdagok túlnyomó többsége férfi. A milliárdosok 5 százalékának a vagyona meghaladja a 10 milliárd dollárt.

A tanulmány szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy e gazdagság mintegy 35 százaléka 20 nagyvárosban koncentrálódik, ezek rangsorában New York, Moszkva és Hongkong áll az élen. Hetvenkét milliárdosával London a negyedik, Párizs a maga 33 milliárdosával a kilencedik.