eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Itt él a legtöbb dollármilliárdos

Rekordszintet ért el 2014-ben a világ milliárdosainak száma: 155-en csatlakoztak újonnan azoknak a klubjához, akinek a személyes vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból.

A szupergazdagok száma nemzetközi szinten 2325, ami azt jelenti, hogy 7 százalékkal nőtt az előző évihez képest a szingapúri Wealth-X kutatóintézettel együttműködő UBS svájci bank közleménye szerint.

A milliárdosok felhalmozott vagyona még ennél is gyorsabb ütemben nőtt: a 2013. évihez képest 12 százalékkal, és elérte a 7300 milliárd dollárt.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet arra, hogy ez az összeg meghaladja a vezető New York-i tőzsdeindexben, a DJIA-ben jegyzett valamennyi cég össztőkéjét.

Ismét Ázsiában keletkezett a legtöbb új nagyvagyon, az új milliárdosok száma 52, közülük 33 kínai.

Továbbra is Európában koncentrálódik viszont a legtöbb szupergazdag: a milliárdosok száma az Óvilágban 775. Míg számuk egy év alatt mindössze 1,2 százalékkal nőtt, vagyonuk értéke viszont 12 százalékkal, és elérte a 2375 milliárd dollárt.

Európa ezzel megelőzte Észak-Amerikát, amely tavaly a vagyonok nagyságát tekintve még az első helyen állt.

Az országokat tekintve továbbra is az Egyesült Államokban él ugyanakkor a legtöbb milliárdos: szám szerint 571, megelőzve Kínát (190) és Nagy-Britanniát (130).

A tanulmány szerint a milliárdosok átlagéletkora 63 év, a szupergazdagok túlnyomó többsége férfi. A milliárdosok 5 százalékának a vagyona meghaladja a 10 milliárd dollárt.

A tanulmány szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy e gazdagság mintegy 35 százaléka 20 nagyvárosban koncentrálódik, ezek rangsorában New York, Moszkva és Hongkong áll az élen. Hetvenkét milliárdosával London a negyedik, Párizs a maga 33 milliárdosával a kilencedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×