eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Csökkentenék a munkát terhelő adókat az euróövezetben

Csökkentenék a munkát terhelő adókat az euróövezetben, az erről szóló közös alapelvekben milánói informális ülésükön állapodtak meg az övezet pénzügyminiszterei.

A bruxinfo.eu európai uniós ügyekkel foglalkozó online hírportálon megjelent összefoglaló szerint az ülésen a központi téma a gazdasági növekedést, a versenyképességet és a munkahelyteremtést előremozdító szerkezeti reformok felgyorsítása volt.

A megbeszélésen, amelyen a 18 tagú Eurócsoport és a megfigyelői státuszban lévő Litvánia pénzügyminisztere vett részt, a tagállamok egyetértettek abban, hogy a munkát terhelő adók csökkentésére irányuló reformoknak prioritást kell élvezniük a strukturális reformok között.

Abban is egyetértettek, hogy gondoskodni kell az adóreform megfelelő finanszírozásáról, és ennek során figyelembe kell venni a tagállamok költségvetési-fiskális mozgásterét. Az Eurócsoport szerint két technika közül kell választani: a munkát terhelő adók csökkentését a nem produktív kiadások megvágásának, illetve az adók súlypontáthelyezésének kellene kísérnie a növekedést kevésbé veszélyeztető területek felé.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke, holland pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank által a növekedés élénkítésére hozott monetáris politikai intézkedéseket a költségvetési politika, a szerkezeti reformok és a beruházás erős és hiteles ötvözetének kell kiegészítenie. "A jelenlegi alacsony növekedés és alacsony inflációs környezet aláhúzza a határozott és egészséges politikai lépések szükségességét" - mutatott rá az Eurócsoport elnöke.

Jirky Katainen, gazdasági és pénzügyi biztos úgy vélekedett, hogy az adók emelése és a jövőorientált beruházások helyett inkább a folyó kiadások megnyirbálása biztosíthatja a növekedésbarát költségvetési konszolidációt. A finn biztos szerint a köz- és a magánberuházásokat is támogatni kell. A nagy folyó fizetési mérlegtöbblettel rendelkező országoknak kötelezettséget kellene vállalniuk arra, hogy többet költenek beruházásokra. Valamennyi országra érvényes az, hogy a kiadásokban előnyben kellene részesíteniük a kutatást és fejlesztést és a kulcsfontosságú infrastruktúrákba való befektetéseket - tette hozzá.

Jirky Katainen azt is elárulta, hogy a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által beharangozott 300 milliárd eurós befektetési tervnek a vezérlő elve lesz, hogy több magánberuházást tudjanak vonzani az európai szinten mozgósítandó plusz állami forrásokból.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×