Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor's

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő héten végrehajtja a magyar államadós-kockázati osztályzat soros felülvizsgálatát a Standard & Poor's, bár az nem feltétlenül bizonyos, hogy ennek az adósosztályzat vagy az osztályzati kilátás módosulásában megmutatkozó konkrét eredménye lesz.

A nemzetközi hitelminősítő az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. Az S&P listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata szeptember 19-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.

A Standard & Poor's korábban rendszerint a hajnali időpontban jelentette be, hogy az aznapra jelzett esedékes felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak, ám az utóbbi időszakban áttért a péntek éjjeli bejelentésekre, összhangba hozva az időpontot a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Servide és a Fitch Ratings gyakorlatával.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Moody's listáján például a magyar szuverén adósosztályzati felülvizsgálat július 4-én lett volna esedékes, ám akkor a cég csak annyit jelentett be Londonban, hogy nem frissítette az arra a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.

A cég aznapra összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a Moody's ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be akkor felülvizsgálati lépést.

A Moody's legközelebb november 7-én vizsgálja a magyar adósosztályzatokat.

A Standard & Poor's menetrendjében az idei évre a szeptember 19-ére kitűzött értékelés után már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára.

Az S&P március 28-án hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal elmaradnak a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a "Baa1/BBB mínusz" besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javítására.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) a magyar gazdaság kilátásairól összeállított legutóbbi prognózisában közölte: a vártnál erőteljesebb gazdasági teljesítmény alapján valószínűnek tartja, hogy 2015 elején megkezdődik a magyar államadós-besorolások felminősítése a befektetési ajánlású kategóriába.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai is úgy vélekedtek nemrégiben összeállított elemzésükben, hogy a hitelminősítők "még nem ismerték el teljesen" a magyar gazdaság "meglepő" növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését.