eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Így kezdődik a szüret a tokaji borvidéken

Az esős idő ellenére a sárgamuskotály szőlő szedésével hétfőn várhatóan megkezdődik a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken - tájékoztatta az állami tulajdonban lévő, a térség legnagyobb felvásárlójának számító Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-t.

A társaság közölte: idén 70-80 ezer mázsa szőlő, és mintegy 2 ezer mázsa aszúszem felvásárlását tervezi, a felvásárlási árakat már a nyár közepén meghirdették.

A tájékoztatás kitér arra, hogy a prémium borok előállítására alkalmas szőlő biztosításához szükséges termelési és szüretelési módszerek elterjedéséért a társaság idén differenciált árazási rendszert vezetett be, ezért a magas minőségű szőlőt szállító termelők munkáját kiemelt felvásárlási árakkal honorálja.

Ennek értelmében a Tokaj Kereskedőház Zrt., kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal, a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére igyekszik ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező gazdákat, a legkiválóbb szőlő kilójáért 150-250 forintot is fizetnek.

A szüret hagyományosan a sárgamuskotály szedésével indul, a Tokaj Kereskedőház szeptember 15. és 21. között kizárólag 100 százalékban egészséges, fertőzéstől mentes szőlőt vesz át, kilogrammonként 110 forintos áron. A furmint és a hárslevelű szőlők szedése a sárgamuskotály szüretet követően kezdődhet, majd a szüreti időszakot a késői szüretelésű szőlő és az aszúszem felvásárlása zárja.

Az MTI-t a társaság arról is tájékoztatta, hogy az elmúlt hónapok rendkívül csapadékos időjárása komoly kihívás elé állította a termelőket, azonban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és gondosabb szőlőműveléssel idén is minőségi alapanyagot lehet előállítani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×