eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Állami érdekeltségű földgázkereskedőt hoz létre a kormány

Földgázkereskedő társaság létrehozásával bízta meg a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a kormány, a bank jogköreit bővítő törvénymódosítási javaslatot pénteken terjesztették be.

A kormányszóvivő MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az MFB Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő MFB Földgázkereskedő Zrt. megalapításával olyan állami érdekeltségű földgázkereskedő jön létre, amely további kereskedelmi földgázkészletek megvásárlásához nyújt finanszírozási hátteret. Ezzel a lépéssel Magyarország tovább tudja növelni a rendelkezésére álló földgázkészleteket.

A földgázkereskedő társaság 100 millió forintos induló alaptőkével kezdi meg működését.

A gázellátás biztonsága mellett az állami vagyon szempontjából ez a társaság értékteremtő és jövedelmező vállalkozás - közölte Kurucz Éva.

A közlemény szerint az MFB már bizonyította a hasonló ügyletek lebonyolításához szükséges kompetenciáit, amikor korábban érdekeltséget szerzett a szlovák-magyar összekötő gázvezetéket megépítő és működtető Magyar Gáztranzit Zrt.-ben, és jelenleg is résztulajdonosa a biztonsági földgázkészleteket tároló MMBF Földgáztároló Zrt.-nek.

A kormány intézkedéseinek - többek között a földgáztárolók visszavásárlásának köszönhetően - az ország gázellátása biztosított, a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére is zavartalan. A biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók feltöltése folyamatos; az eddig betárolt földgázmennyiség már most az előző tél teljes lakossági fogyasztásának másfélszerese - áll a kormányszóvivő közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×