eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Váratlan fordulat a banki perekben

Nem várt fordulat a banki perekben: pénteken a Fővárosi Törvényszék az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék bírája annak megállapítását kéri, hogy a devizahiteles törvény sért-e nemzetközi szerződést, és indítványozta a legfőbb testületnél: visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a devizahiteles törvényt, illetve annak egyes rendelkezéseit. Problémásnak érzi többek között, hogy visszamenőleges a jogszabály, hogy nem biztosít a feleknek, és a bíróságnak sem elég időt a felkészülésre, hogy még a perek jogkövetkezményei sem ismertek, hiszen a parlament még csak ezután hozza meg az elszámolásról szóló törvényt, és azt is kifogásolta, hogy az egyedi ügyekben indított pereket fel kellett függeszteni.

Az Igazságügyi Minisztérium közleményében azt írta: bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság soron kívül tárgyalja az ügyet, a tárca határozott álláspontja továbbra is az, hogy a devizahiteles jogszabály mindenben megfelel az alaptörvénynek. Az eddigi banki perekben párszor elutasította a keresetet a bíróság, 2 olyan eset volt, amikor részlegesen igazat adott a pénzintézetnek, de a legtöbbször azt a döntést hozta, hogy elhalasztja az ítélethozatalt. Ezen a héten viszont ezek kihirdetése már megkezdődik.

Közben az igazságügyi tárca már készíti az elszámolásról szóló javaslatot, amelyet szeptemberben tárgyalhat a Parlament.

A Fidesz frakcióvezetője a héten azt nyilatkozta: a Fidesz eheti 3 napos frakcióülésén döntenek az elszámolási javaslat részleteiről és a kifizetések februárra várhatóak. Rogán Antal a fővárosi törvényszék pénteki döntésére is reagált a Magyar Távirati Irodának, azt mondta: a bankok próbálnak időt húzni a devizahiteles perekben, de ez a taktika sikertelen lesz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten 3 ezer milliárd euróra becsülte azt az összeget, ami visszajár a devizahiteleseknek. Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pedig azt mondta: a jegybank tud segíteni a bankoknak a 3 ezer milliárd euró beszerzésében, és az ezzel kapcsolatos előkészítés már megtörtént.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×