Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szénhidrogén-kutatások kezdődnek Szolnok környékén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az O&GD Central Kft. 3D szeizmikus méréseket végez Szolnok környékén 538 négyzetkilométernyi területen, várhatóan október és január között. A munka célja a térség geológiai és szénhidrogén-potenciáljának felmérése - tudatta az MTI-vel a cég, amely a "Körös" megnevezésű szénhidrogén-kutatási jogadomány birtokosa Szolnok környékén.

Az Abonytól Törökszentmiklósig, illetve Szászberektől Rákóczifalváig terjedő kutatásnál alkalmazott 3D technológia a legmodernebb kutatási módszer, és minden tartós környezeti káros hatás nélkül használható - jelezték közleményükben.

A 3D szeizmikus méréseket a magyar tulajdonú Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. végzi majd több magyar alvállalkozóval közösen. Az Acoustic Kft. a mérések alatt Szolnokon egy bázist tart fenn, ezzel a tervek szerint naponta mintegy 90 embernek biztosítva munkát.

A 3D területi szeizmikus mérések elve a mesterségesen keltett, kis energiájú rezgéshullámok mélyből, visszhangszerűen felszínre visszaverődő beérkezésein, és azok érzékelővel történő mérésén alapszik. Ez a technológia jelentősen átalakult az utóbbi 15 évben a számítástechnika és a vezeték nélküli közlés műszaki megoldásainak gyors fejlődése következtében. A mostani felméréshez Magyarországon eddig ilyen léptékben nem alkalmazott vezeték nélküli érzékelőket használnak majd.

Magyarországon a szeizmikus kutatásokat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyeli, és elsősorban a bányatörvény szabályozza. A vállalatok kötelesek minden technikai tervet bemutatni és a hatóságok jóváhagyását beszerezni.

A bányatörvény rendelkezése szerint a bányakapitánysági engedélyek birtokában a vállalat levélben köteles értesíteni a mérés által érintett földtulajdonosokat a tervezett munkákról, a kutatások megkezdését megelőzően legalább 8 nappal. A méréseket geodéziai előkészítés előzi meg, így jelzik a későbbiekben telepítendő érzékelők és a vibrálási pontok pontos helyét. A mérések során esetlegesen keletkező taposási kárt a kutatás megrendelője köteles a bányatörvény alapján megtéríteni.

A kutatási időszak végén az O&GD Central Kft. geológusai a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal számára jelentést készítenek, amelyben bemutatják a terület geológiai adottságait, és megbecsülik a szénhidrogén-potenciált.