eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György

NAV: hamarosan elkészül a dohánypiac állapotáról szóló kutatás

Hamarosan elkészül az a kutatás, amelyből következtéseket lehet levonni a magyar dohánypiac állapotáról - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője szombaton az MTI-vel.

Suller György Attila őrnagy közleménye szerint a kutatást az üres cigarettásdobozok összegyűjtése alapján 2004 óta végzik, így értékelhető adatokat szolgáltat a fogyasztás alakulásáról.

A szóvivő a dohánypiac helyzete kapcsán több dologra is felhívta a figyelmet. Többek között arra, hogy a magyar dohánypiacra, de különösen a cigarettáéra az elmúlt másfél évben európai uniós szinten is egyedülálló, mintegy 15 százalékos áremelkedés volt jellemző. Ez hatással volt az illegális piacra - jegyezte meg.

Közölte, a NAV idei eddigi cigaretta-lefoglalási adatai már meghaladták a 2013-ban egész évben lefoglalt mennyiséget, a lefoglalt fogyasztási dohány mennyisége pedig idén megtöbbszöröződött.

Suller György Attila rámutatott, a NAV elsősorban arra törekszik, hogy az illegális termékek már be se jussanak Magyarországra. Fontosnak tartják az illegális előállításhoz felhasználható alapanyagokhoz való hozzájutás megnehezítése, valamint a fokozott ellenőrzéseket, például a közterületeken, a piacokon.

A NAV-szóvivő a csempészcigaretták súlyos egészségkárosító hatására is figyelmeztet.

A közlemény szerint "a cigaretta-forgalom évek óta tartó visszaesésének a ténye tagadhatatlan". A hivatal honlapján található, a jövedéki termékek szabadforgalmi adatait tartalmazó táblázat szerint 2012-ben 12,9 milliárd, 2013 első félévben 5,4 milliárd, éves szinten 9,8 milliárd, idén az első hat hónapban 3,9 milliárd darab cigaretta, szivarka került forgalomba. Finomra vágott fogyasztási dohányból 2012-ben 5,178 tonna, 2013 első félévben 2,635 tonna, éves szinten 5,197 tonna, idén az első félévben 2,808 tonna fogyott.

Suller György Attila azt valószínűsíti, hogy a teljes évre vonatkozó adatok - ahogy az az egyéb piaci adatokból, adójegy-rendelésből, önkéntes dohányipari kiskereskedelmi adatszolgáltatásból már most látszik - valószínűleg kisebb visszaesést mutat majd.

A szóvivő szerint a dohánypiacot fogyasztási szempontból egy egységnek kell kezelni, mert aki eltűnik a cigarettavásárlók közül, nem feltétlenül az illegális piac vevői közé kerül, lehet, hogy az olcsóbb sodródohányt és saját cigaretta-készítést választja és az egészségügyi kockázat alapján leszokók is sokan vannak.

Ha a fogyasztási dohányok forgalmával együtt nézzük, akkor a szabadforgalmi adatok sem annyira alacsonyak, ha a kiskereskedelmi adatokból indulunk ki, akkor a teljes dohányfogyasztás alig néhány százalékkal csökkent - közölte.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×