Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A táblagép nem férfias és fiatalos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már Magyarországon is minden ötödik internetező kezében találhatunk táblagépet és 50 százalékuk videókat is szokott nézni rajta - derül ki az eNET és a Telekom kutatásából.

"Magyarországon az internetezők ötödének, pontosan 21 százalékának van tabletje. Tavaly szeptemberben még a nemek aránya a férfiak irányába tolódott, azóta a nők körében erős felzárkózás figyelhető meg, ma már közel kiegyenlített a férfiak és a nők körében a tablet-tulajdonlás" - mondta az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

Az életkori megoszlásban azt látni, hogy 62 százalék a negyven év alattiak, viszont közel tíz százalék a nyugdíjasok aránya, tehát nem mondhatni, hogy a tablet férfias és fiatalos eszköz lenne, ami általában az IT-eszközökről a terjedésük kezdetén jellemző volt - mondta Pintér Róbert.

"21 százalék tehát használja, 26 megvenné, egyharmad kipróbálná és mindössze 18 százalékuk egyáltalán nem érdeklődik az eszköz iránt. A tabletek szerintünk továbbra is erős fejlődés, terjedés előtt állnak" - foglalta össze a kutatásvezető.

A tabletek használatáról Pintér Róbert azt mondta: "kétharmadának húsznál kevesebb alkalmazása van, háromnegyedük ebből tizet használ rendszeresen. Az alkalmazáshasználatnál a közösségi média a legelterjedtebb, ez 62 százalékos, a fényképkészítés vagy -nézés a felhasználók felére jellemző, a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a vásárlás előtti és közbeni információszerzés áll. Érdekes, hogy a tablet-tulajdonosok csak 29 százaléka mondja azt, hogy rendszeresen játszik rajta, tehát ellentétben a sztereotípiával ez nemcsak egy játékos eszköz, hanem alapvetően információszerzésre, tájékozódásra és kikapcsolódásra is remekül használható. A 18 évnél idősebb táblagép-tulajdonos internetezők több mint 70 százaléka szokott rajta videókat nézni, ez egy hatalmas arány. 25 százalék mondta azt, hogy szokott felvételről, és minden hatodik válaszadó, aki rendelkezik tablettel, szokott rajta élőben is tévéműsort nézni."

"Magyarországon is érződik az a nemzetközi trend, hogy aki IT-eszközt vásárol, nagyon meggondolja, laptopot vegyen vagy tabletet. Ha csak információfogyasztásra, szórakozásra, kikapcsolódásra szeretnék használni az eszközt, érdemesebb egy tabletet beszerezni, mert akkor a vevő nem használja ki a laptopban rejlő összes lehetőséget. Ár-érték arányban a tablet megfelelőbb" - ajánlja az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. kutatásvezetője.

"Továbbra is terjedni fog a tablet, még több embernek lesz Magyarországon is, várható, hogy ki fog váltani más eszközöket, televíziót, műsorfelvevőt például" - fogalmazott Pintér Róbert.

Hanganyag: Kaputa Júlia