Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pálinkás: könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lényegében a Nemzeti Innovációs Hivatal alapjaira épül az új, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény létrehozásáért felelős kormánybiztos, Pálinkás József hozzátette: reményei szerint hatékonyan és koordináltan tudják majd felhasználni a különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Innovációs Hivatal feladatai között nem szerepel az alapkutatások támogatása, és nem volt elég hangsúlyos az alkalmazott kutatások támogatása sem - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.

Beszámolt arról, hogy lényegében az innovációs hivatal bázisán jön létre az új hivatal, de átkerül hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a részlege, amely az innovációs alapot kezelte.

"Eddig ugyanis az a furcsa helyzet volt, hogy az innovációs hivatal készített stratégiákat, csinált innovációs tréningeket, ellátott nagyon sokféle feladatot, túl sokat is, ugyanakkor a források elosztása másutt történt" - mutatott rá a kormánybiztos.

Pálinkás József hozzátette: a NIH-től független volt az uniós fejlesztési források felhasználása a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

"Ez most egy hivatalban történik majd, reményeim szerint hatékonyan és koordináltan" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

"A különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan kell felhasználni - ezt könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni. De szükség van arra a koordinációra is, hogy tudjuk: mit finanszíroz az egyik finanszírozó és mit a másik, s lehetőleg ne finanszírozzunk párhuzamosan" - tette hozzá.

Pálinkás József elmondta: a nagy stratégiai döntések kormányzati szinten történnek meg, de a kisebb döntéseket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is meghozhatja majd.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor