eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pálinkás: könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni

Lényegében a Nemzeti Innovációs Hivatal alapjaira épül az új, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény létrehozásáért felelős kormánybiztos, Pálinkás József hozzátette: reményei szerint hatékonyan és koordináltan tudják majd felhasználni a különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Innovációs Hivatal feladatai között nem szerepel az alapkutatások támogatása, és nem volt elég hangsúlyos az alkalmazott kutatások támogatása sem - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.

Beszámolt arról, hogy lényegében az innovációs hivatal bázisán jön létre az új hivatal, de átkerül hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a részlege, amely az innovációs alapot kezelte.

"Eddig ugyanis az a furcsa helyzet volt, hogy az innovációs hivatal készített stratégiákat, csinált innovációs tréningeket, ellátott nagyon sokféle feladatot, túl sokat is, ugyanakkor a források elosztása másutt történt" - mutatott rá a kormánybiztos.

Pálinkás József hozzátette: a NIH-től független volt az uniós fejlesztési források felhasználása a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

"Ez most egy hivatalban történik majd, reményeim szerint hatékonyan és koordináltan" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

"A különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan kell felhasználni - ezt könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni. De szükség van arra a koordinációra is, hogy tudjuk: mit finanszíroz az egyik finanszírozó és mit a másik, s lehetőleg ne finanszírozzunk párhuzamosan" - tette hozzá.

Pálinkás József elmondta: a nagy stratégiai döntések kormányzati szinten történnek meg, de a kisebb döntéseket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is meghozhatja majd.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×