Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mentőövet dob a kormány az almatermelőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Napokon belül megszülethet az egyezség az almatermelők és feldolgozók támogatásának részleteiről - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a pénzügyi segítségen túl marketingre, feldolgozásra és a tárolásra különít el plusz forrást a kormány.

Az idei rekordtermésen, a nyolcszázezer tonna gyümölcsön nem tudnak túladni a gazdák.A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára azt mondta, a meggyről a napokban már a megszületett a jogszabály, a feldolgozók nyolcszázmillió forintos segítséget kapnak és további harmincmillió forintot különítettek el a gyümölcs közraktározására. Az alma esetében a nemzetgazdasági tárcánál a napokban döntenek a rendelkezésre álló forrásról.

"Nagyon remélem, hogy néhány napon belül meglesz az egyezség, miután az alma nagyobb termelési értéket képvisel, nagyobb összegről lehet szó."

Czerván György hangsúlyozta: pénzügyi és marketing segítséget is kapnak a termelők, illetve feldolgozók, hozzátette, az almaválság kezelésében az Európai Unió is szerepet vállal, mivel az orosz embargó tovább nehezíti az ágazat helyzetét.

"Ami már biztosan látszik, hogy piaci eszközök, piaci kezelésű soron már 125 millió euró rendelkezésre áll, ebből 82 millió euró almára és körtére."

A magyar szabályozás tervezete szerint az érintett termelők a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál jelentkezhetnek. A támogatás igényléséhez két lehetőségük van, vagy az ingyenes osztást választják iskolákban, kórházakban, közintézményekben, vagy pedig idő előtt leszüretelik a még éretlen gyümölcs egy részét.

További növekedési potenciál rejlik a magyar mezőgazdaságban a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerint. A KSH most közzétett adataiból kiderül: a második negyedévben is nőtt a mezőgazdaság teljesítménye. A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: az elmúlt években folyamatos volt az ágazat bővülése és az adatok alapján idén a tavalyi teljesítményt is sikerülhet túlszárnyalni. Czerván György hozzátette: az élelmiszerfeldolgozó-ipart kell erősíteni, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására kell törekedni.

"Történt előremozdulás 2010-hez képest 2013-ra hat százalékpontra emelkedett a félkész- vagy a késztermékek aránya például az agrárexporton belül, természetesen ezt tovább kell folytatni."

Az államtitkár azt mondta, a következő hat évben erre a célra uniós források is Magyarország rendelkezésére állnak.

"Erre részben a vidékfejlesztési alapoknál majd rendelkezésre források, illetve sikerült elérni, hogy az operatív programok közül az úgynevezett GINOP, a Gazdasági Innovációs Operatív Programból mintegy 180 milliárd forintnyi összeg szintén élelmiszeripari feldolgozó beruházások növelésére fog szolgálni, tehát összesen várhatóan több mint háromszázmilliárd forintnyi összeg fog a következő hat évben rendelkezésre állni."

Czerván György hozzátette: a feldolgozóipar fejlesztésére elsősorban a hústermékek esetében és a zöldség-gyümölcs ágazatban van lehetőség.

Hanganyag: Hlavay Richárd