Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mol-INA-ügy - Horvát ügyészség: Hernádi valótlanságokat állított

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A horvát államügyészi hivatal hétfőn közölte, hogy Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója "több valótlanságot állított" az egyik horvát kereskedelmi televíziónak adott vasárnapi interjújában a Mol-INA-üggyel kapcsolatban.

A zágrábi ügyészség a Hina hírügynökség beszámolója szerint ezen túlmenően nem kommentálta az interjúban elhangozottakat, de azt megjegyezte, hogy minden vád alá helyezett személyt megillet az a jog, hogy az általuk megfelelőnek ítélt módon adják elő védelmüket, és nincsenek arra kötelezve, hogy elmondják az igazságot.

A nap folyamán Ivo Josipovic horvát elnök is megszólalt a vasárnapi Hernádi-interjú kapcsán. Josipovic úgy értékelte, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója a horvát igazságszolgáltatásra próbált nyomást gyakorolni, egyúttal pedig abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a zágrábi hatóságok figyelmen kívül fogják hagyni az ilyen kísérleteket.

A vasárnap az RTL televíziónak adott exkluzív interjúban Hernádi Zsolt egyebek mellett azt mondta, hogy nem kapott szabályos idézést Horvátországtól, és megismételte, hogy sem ő, sem kollégái nem követtek el bűncselekményt a Mol-INA-ügyben.

Hernádit azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fizettetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek. A horvát politikust ezért nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

Az ügyben a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) március 31-én emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Ugyanezen a napon a horvát legfelsőbb bíróság megkezdte Ivo Sanader perének fellebbviteli tárgyalását is.