Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Finom magyar epret hoz a nyuszi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Húsvétra megjelenik a boltokban a hazai, fólia alatt termesztett eper, majd május elejétől a szabadföldi is - mondta az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke. Mártonffy Béla szerint a most a boltokban kapható viszonylag olcsónak számító import eper kissé lenyomhatja majd a magyar eper árakat is.

Mártonffy Béla elmondta, hogy a szamócapiacon folyamatosan jelen van az import. Amikor a hazai termés megjelenik a piacokon, a külföldről szállított gyümölcs mennyisége lecsökken, majd amikor a magyar szamóca lefut, ismét megnövekszik az import.

"Idén a meleg tél és a korai tavaszodás eredményeként a szamóca érése is két héttel előbbre jár. Sőt, húsvétra már dömpinget várunk ezen a területen" - mutatott rá a terméktanács elnöke. Hozzátette: a nagyon jó minőségű, ízletes magyar szamóca megjelenésével remélhetően az import is vissza fog szorulni.

A fóliás hazai eper megjelenését követően májustól várhatóan június közepéig-végéig folyamatosan érik a szabadföldi szamóca is.

"Tehát két-két és fél hónapig folyamatosan lesz kiváló minőségű magyar szamóca a piacokon" - hangsúlyozta a szakember.

A hazai eper Mártonffy Béla szerint reális áron fog a piacra kerülni, s lehet, hogy idén még egy kicsit olcsóbb is lesz a tavalyinál. A  most a boltokban kapható viszonylag olcsónak számító import ugyanis kissé lenyomhatja a honi eperárakat is.

"A magyar és az import szamóca közötti minőségi különbséget pedig mindenki észre fogja venni" - jegyezte meg a terméktanács elnöke.