eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mol-INA-ügy - Sanader ügyvédje szerint tudatos időzités lehet a Hernádi elleni vádemelés

Nem véletlen egybeesés, hogy a horvát ügyészség ugyanazon a napon emel vádat Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. vezérigazgatója ellen, amely napon a Mol-INA-ügyről is tárgyal a horvát legfelsőbb bíróság - nyilatkozta a Nova TV-nek hétfő este Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ügyvédje, Jadranka Slokovic.

"Kétségtelen tény, hogy az elmúlt másfél hónapban olyan dolgok történnek, amelyeket nyomásgyakorlásként értékelünk a horvát bíróságra" - mondta az ügyvéd a kereskedelmi televiziónak. Hozzátette: nagyon furcsának találja azt is, hogy az ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) az elmúlt hetekben kezdte el vizsgálni a horvát olajipari vállalatnak arra az időszakra eső kőolajbeszerzési szerződéseit, amikor a Mol átvette a céget.

Slokovic számára teljesen elfogadhatatlan, hogy a horvát kormány az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához (UNCITRAL) fordult egy nem jogerős bírósági ítélet alapján, amely őt "ugyan már meg sem lepi", de véleménye szerint nem lehet szó véletlen egybeesésről. Ezért úgy gondolja, hogy valaki mindezt tudatosan teszi egy olyan időpontban, amikor a legfelsőbb bíróság egy fontos döntést kell, hogy hozzon ügyfele, Sanader számára - idézi az ügyvédnő nyilatkozatát a Nova TV.

Az USKOK hétfőn emelt vádat Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen a zágrábi megyei bíróságon, mivel azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. Az USKOK indolklása szerint Ivo Sanader, hivatali tekintélyével visszaélve, a Horvát Köztársaságra hátrányos szerződést kötött.

Hernádi Zsolt horvát ügyvédjén keresztül, ténybeli tévedésekre és eljárásjogi hibákra hivatkozva, fellebbezést nyújtott be a letartóztatását elrendelő végzés ellen, de ezt a horvát bíróság visszautasította. A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn kezdte meg Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében - jelentette hétfőn a horvát köztelevízió (HRT).

A Mol Nyrt. keddi közleménye szerint a cég a sajtóból értesült arról, hogy a horvát hatóságok vádat emelnek Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató ellen, a társasághoz eddig nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés vagy dokumentum.

A tájékoztatás szerint "Hernádi Zsolt már teljességgel igazolta a Mol-csoport igazgatóságának, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek és hogy az ügyben nincs semmi érdemi". A Molnál úgy vélik, "Hernádi Zsolt a jövőben is sikeresen megvédi magát a vádaktól, ahogy azt korábban is tette".

Az olajtársaság egyúttal arra felhívta mindenki figyelmét, "hogy az ártatlanság vélelmét tartsa tiszteletben, és vegye figyelembe az ügy politikai természetét is, melybe a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pozíciójából adódóan került bele."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×