eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megemelte a Gazprom az Ukrajnánal szállított gáz árát

Ukrajnának keddtől 385,5 dollárt kell fizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért az eddigi kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett - jelentette be a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat vezérigazgatója kedden Moszkvában.

Alekszej Miller azt mondta, Ukrajna 1,711 milliárd dollár (380 milliárd forint) tartozást halmozott föl az orosz szállítóval szemben, ezért vonják meg a decemberben megadott kedvezményt.

Oroszország azután kezdte diszkont áron szállítani a földgázt Ukrajnának, hogy az azóta hivatalából elmozdított Viktor Janukovics ukrán elnök november végén váratlanul bejelentette: Kijev nem írja alá az Európai Unióval a társulási egyezményt, amelyről évek óta tárgyaltak.

A Gazprom átlagosan 370 dollárért szállít ezer köbméter gázt európai uniós partnereinek.

Ukrajnában április 1-től ezer köbméterenként egységesen 367 dollárra emelték azt a tarifát, amelyet az ipari fogyasztóknak és a költségvetési intézményeknek kell fizetniük a gázért. Ez az előbbi körben 29 százalékos, utóbbi csoport számára 64 százalékos áremelés.

Az ukrán kormány a múlt héten jelentette be, hogy május 1-től 40 százalékkal emelkedik a lakossági gázár.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×