eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Kétsebességűvé vált Kelet-Európa

Kétsebességűvé vált Közép- és Kelet-Európa a feldolgozószektorok teljesítménye alapján: a közép-európai EU-gazdaságok gyáripara továbbra is robusztus ütemben bővül, Oroszországé és Törökországé ugyanakkor gyengül - állapították meg a márciusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 51,1-re - héthavi mélypontra - csökkent a februárban mért 52,1-ről.

Az idei első negyedév térségi BMI-átlaga a cég számítási módszere szerint 51,5 volt a tavalyi negyedik negyedév 52,3-as átlagértéke után. Az idei első három hónap átlagos BMI-szintje is még a teljesítmény csökkenésének és bővülésének mezsgyéjét jelző 50-es elméleti határszint fölött volt, de jelzi azt is, hogy a tavalyi év végén tapasztalt térségi fellendülés "vesztett valamennyi gőzt".

Ezt azonban az orosz és a török gyáripar gyengesége okozta a Capital Economics szakértői szerint. A ház által Magyarországra, Csehországra és Lengyelországra külön kiszámolt idei első negyedévi feldolgozóipari teljesítményindex a három ország gyáripari termelésének 7-10 százalékos éves összevetésű növekedésére utal.

A cég szerint a három közép-európai EU-gazdaság gyáriparának fellendülése a német ipari szektor erősödő teljesítményét tükrözi, mivel mindhárom ország feldolgozószektora mélyen integrálódott a német ipar beszállítói hálózatába.

A magyar gyáripari BMI a ház szerint továbbra is erős kilengésekre hajlamos. Mindazonáltal az Európai Bizottság által Magyarországra kidolgozott, stabilabb ipari bizalmi index szintén azt mutatja, hogy a magyar feldolgozószektor teljesítménye javult az idei első negyedévben - áll a Capital Economics keddi elemzésében.
A ház ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az orosz feldolgozóipar 48,3-as márciusi BMI-mutatója ötéves mélypontot jelent.

A közép-európai feldolgozószektorok januári BMI-adatainak keddi ismertetése után a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az új aktivitási mérőszámok a három EU-gazdaság lendületes kilábalását jelzik. A ház szerint ugyanakkor a szekvenciális ágazati növekedési ütem további jelentősebb gyorsulása egyelőre valószínűtlen.

Az inflációs nyomás azonban mindhárom gazdaságban korlátozott, a reálgazdasági növekedési kilátások pedig érzékenyek a külső kondíciókra, ezért a térség jegybankjai várhatóan hosszabb ideig fenntartják enyhe monetáris alapállásukat - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház várakozása szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ebben a hónapban még egy 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést végrehajt, és ezután 2015 elejéig nem módosítja alapkamatát. A GS elemzői szerint várhatóan akkor kezd gyorsulni a magyarországi inflációs ráta, a reálkamatok és a jegybanki kamatdifferenciál erózióját okozva.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×