eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnokokat avattak a gépírók

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége idén is megrendezte országos bajnokságát, gyorsírás, gépírás és szövegszerkesztés kategóriában. 14653 tiszta leütéssel Vágner Anna ért el első helyezést, 30 perces sebességi másolásban. Így az InfoRádió gépírója Magyarország 2014. évi gépíró bajnoka.

A gyorsíróbajnok 2014-ben Ferenc Zsuzsa, szövegszerkesztésben Csikós Edina végzett az élen.

Vágner Anna az InfoRádióban elmondta, véletlenül talált rá a felhívásra, hogy megrendezik az idei első bajnokságot, pedig ügyfelei már évek óta buzdították, hogy érdemes lenne kipróbálni magát versenyen is. Bevallotta: többek között eddig azért nem indult, mert "éjszakai bagoly" és gépíró versenyek általában korán reggel kezdődnek.

A gépíró-bajnok szerint a legfárasztóbb dolog a gépelésben a megfeszített üléshelyzet és az, hogy nagyon kell koncentrálni.

Vágner Anna a pályát még írógépen kezdte és a számítógépes korszak előtt, elektronikus írógépen is dolgozott.

A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége ebben az esztendőben lesz 89 éves, 1925. április 25-én alakult meg. A megalapítás óta eltelt idő alatt főként a gyorsírás népszerűsítésén fáradozott a szervezet.

A gyorsíráson kívül a 10 ujjas vakírás népszerűsítésével, versenyek szervezésével foglalkozik a szövetség. A számítástechnika elterjedésével a számítógépes szövegszerkesztés felváltotta a hagyományos gépírást, ezért az utóbbi években kiemelt figyelmet fordít erre a területre is. Az oktatásban a módszertani tapasztalatok átadásában, cseréjében, valamint a versenyzési lehetőségek megteremtésében vállalt szerepet.

Feladatának tekinti a szakmával összefüggő történeti emlékek gyűjtését, rendszerezését, a szakmát gyakorlók és tanítók kapcsolattartását, érdekvédelmét.

1927-ben Radnai Béla megalkotta az egységes magyar gyorsírást. Művét számos nyelvre átültették. Ez a rendszer számtalanszor bebizonyította, hogy életképes, könnyen megtanulható, eredményes. Sikerét jellemzi, hogy 1995 óta - és egészen 2003-ig - Magyarország adta a gyorsíró világbajnokot, Lestár Éva parlamenti gyorsíró személyében.

További információk itt.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×