Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parragh: a kamarák hatékonyan segíthetik a források eljuttatását a vállalkozásokhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK) mint köztestületnek fontos, hogy a rendelkezésre álló uniós források 60 százaléka ténylegesen a gazdaságba kerüljön, és a forrásfelhasználás egyértelműen élénkítést eredményezzen - nyilatkozta az MKIK elnöke az MTI-nek.

Parragh László elmondta: a kamara várakozásai szerint az uniós források felhasználásának magyarországi rendszere az idén a második fél évre, a negyedik negyedévre alakul ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi vállalkozások jelentős része az európai uniós szabályok alapján meghatározott kisvállalkozói körbe sem fér bele, ezért cél lehet ezek felzárkóztatása, a kis- és közepes vállalkozások körének bővítése.

A kamara elnöke szerint ha az uniós szabályok megengedik, akkor a magyar kiscégeket az európai források felhasználásával célszerű lenne feltőkésíteni, hogy fejleszteni tudjanak. Ezt a gyakorlatban egy kombinált mikrohitel-konstrukcióval, azaz viszonylag kisösszegű támogatás és hitel összekapcsolásával lehetne megoldani.

Az elnök emlékeztetett: a Széchenyi Kártya Programban, ahol maximum 25 millió forint hitelt lehet felvenni, az átlagos hitelkihelyezés nagysága 7,8 millió forint, ez azt mutatja, hogy viszonylag kis összeggel is tudnak a vállalkozások boldogulni.

A kereskedelmi és iparkamarák együttműködve a vállalkozók szövetségével már a Széchenyi Kártya Program sikerével bizonyították, hogy hálózatuk révén a legkisebb vállalkozásokat is elérik, széles körben tudják közvetíteni a hiteleket.