eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Varga Árpád: Képtelenség, amit a volt adóellenőr állít

Az adóhivatal nem ismeri Horváth András volt adóellenőr ellenük tett feljelentésének tartalmát, az ügyészségi megkeresés még nem érkezett meg hozzájuk - mondta el az InfoRádiónak a NAV elnök-helyettese.

A Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletmódosítással növelné az adóhivatali ellenőrzések hatékonyságát, így például az úgynevezett láncolatos ügyekben a kapcsolódó vizsgálatok lefolytatására is felhatalmazná az alapügyben eljáró adóigazgatóságot. Varga Árpád szerint nincs összefüggés a rendeletmódosítás és Horváth András volt adóellenőrnek az adóhatóság ellen tett feljelentése között.

A NAV elnökhelyettese nem tud arról, hogy "nagy felforgatást" terveznének a hatóságnál, úgy véli, "a jogszabályok tudnak még segíteni, a szervezet alapjaiban véve jól csinálja azt, amit csinálnia kell."

A Nemzeti Adó és Vámhivatal elnökhelyettese képtelenségnek nevezte Horváth András volt adóellenőr vádjait, aki szerint felső utasításra állítanak le revíziókat a hivatalon belül. Varga Árpád szerint az ellenőrzés kiválasztási rendszere és adminisztrációja kizárja a visszaéléseket.

"Gyakorlatilag független egymástól az elsőfok, a másodfok és a harmadfok, az egy mítosz, hogy valaki majd szól és akkor valami történik. Ezt nem lehet a gyakorlatban megvalósítani"- magyarázta a NAV elnök-helyettese. Hozzátette: ez így volt korábban is, bármelyik kormány alatt és így van most is.

Horváth András két hete jelentette be, hogy hivatali visszaélés miatt feljelentette az adóhivatalt, az adóhivatal pedig rágalmazásért tette ugyanezt a volt dolgozója ellen. Varga Árpád elmondta: nem ismerik Horváth András feljelentésének a tartalmát, az adóhivatalhoz még nem érkezett megkeresés az Ügyészségtől.

Azt MTI arról is írt, hogy Horváth András sohasem volt adóellenőr. A közép-magyarországi igazgatóságon dolgozott, koordinációs feladatokat végzett, nem vett részt ellenőrzésekben, mivel nem volt revizori képesítése.

Varga Árpád a NAV elnök-helyettes ugyanakkor az InfoRádiónak elmondta azt is: volt kollégájuk jelentős mennyiségű iratanyagot halmozott fel, "olyanokat, amelyekhez gyakorlatilag semmi köze nem volt." Most ezeket a dokumentumokat vizsgálják, illetve a NAV informatikai rendszerében próbálják visszakeresni azt, hogy Horváth András milyen fájlokat nézett meg, melyekhez férhetett hozzá.

Az adóhatóságnak van sejtése arról is, hogy ki lehet az a másik személy, aki az arcát és a nevét nem vállalva, szintén megszólalt az ügyben.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×