Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma ne vásárolj semmit!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tudatos fogyasztásra ösztönző Ne vásárolj semmit nap! több mint tíz éve indult Amerikából. Nem sokkal később Magyarország is csatlakozott a kampányhoz. Az akció minden év novemberének utolsó péntekjén arról szól, hogy legyen egy nap, amikor megállunk, és arról gondolkodunk, hogy a fogyasztói szokásainknak, a mindennapi vásárlói döntéseinknek, milyen hatása van a környezetre és más emberek életére - mondta az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Gulyás Emese hozzátette: azt tapasztalják, hogy az emberek jó része már ismeri ezt a napot, sőt az üzenet is kezd már elterjedni. "Nem az a cél, hogy senki egyetlen forintot se költsön ezen a napon, hanem, hogy beszéljünk ezekről a témákról, arról, hogy amit minden nap az életmódunkkal csinálunk, az hogyan hat a környezetre" - fogalmazott Gulyás Emese.

Úgy véli, óriási változás történt az elmúlt 20 évben a fejlett világban, Európában és Magyarországon is. Az emberek már sokkal inkább tudatában vannak azoknak a környezeti problémáknak, amit az életmódjuk okoz. Elsősorban azokon a területeken tájékozottak, amelyek gyakran szerepelnek a médiában, a közbeszédben. A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa a legnépszerűbb témák közé sorolta a hulladék-problémát és a klímaváltozást.

A szakértő szerint már nem is a tudatosulás okoz nehézséget az embereknek, hanem az, hogy mi legyen a következő lépés, hogyan lehet változtatni az életmódunkon. Gulyás Emese azt mondta, új rutinokat kell kialakítani a mindennapokban, de ez nem elég. Óriási szerepe van a döntéshozóknak is. Olyan szabályokat kell ugyanis hozni, amelyek megkönnyítik a fogyasztói döntéseket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa példaként a közlekedés területét említette. Azt mondta: "üdvözlendő dolog lenne, ha minél többen járnának kerékpárral vagy tömegközlekedéssel, de ameddig a bicikli utaknak, vagy a közösségi járműveknek az állapota ezt nem teszi egy vonzó alternatívává, addig nehéz ezeket a döntéseket meghozni az egyéneknek."

Gulyás Emese kijelentette: "mindenkinek van szerepe ebben a játékban!"

Hanganyag: Kaputa Júlia