eur:
395.31
usd:
372.18
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Ma ne vásárolj semmit!

A tudatos fogyasztásra ösztönző Ne vásárolj semmit nap! több mint tíz éve indult Amerikából. Nem sokkal később Magyarország is csatlakozott a kampányhoz. Az akció minden év novemberének utolsó péntekjén arról szól, hogy legyen egy nap, amikor megállunk, és arról gondolkodunk, hogy a fogyasztói szokásainknak, a mindennapi vásárlói döntéseinknek, milyen hatása van a környezetre és más emberek életére - mondta az InfoRádiónak a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Gulyás Emese hozzátette: azt tapasztalják, hogy az emberek jó része már ismeri ezt a napot, sőt az üzenet is kezd már elterjedni. "Nem az a cél, hogy senki egyetlen forintot se költsön ezen a napon, hanem, hogy beszéljünk ezekről a témákról, arról, hogy amit minden nap az életmódunkkal csinálunk, az hogyan hat a környezetre" - fogalmazott Gulyás Emese.

Úgy véli, óriási változás történt az elmúlt 20 évben a fejlett világban, Európában és Magyarországon is. Az emberek már sokkal inkább tudatában vannak azoknak a környezeti problémáknak, amit az életmódjuk okoz. Elsősorban azokon a területeken tájékozottak, amelyek gyakran szerepelnek a médiában, a közbeszédben. A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa a legnépszerűbb témák közé sorolta a hulladék-problémát és a klímaváltozást.

A szakértő szerint már nem is a tudatosulás okoz nehézséget az embereknek, hanem az, hogy mi legyen a következő lépés, hogyan lehet változtatni az életmódunkon. Gulyás Emese azt mondta, új rutinokat kell kialakítani a mindennapokban, de ez nem elég. Óriási szerepe van a döntéshozóknak is. Olyan szabályokat kell ugyanis hozni, amelyek megkönnyítik a fogyasztói döntéseket.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa példaként a közlekedés területét említette. Azt mondta: "üdvözlendő dolog lenne, ha minél többen járnának kerékpárral vagy tömegközlekedéssel, de ameddig a bicikli utaknak, vagy a közösségi járműveknek az állapota ezt nem teszi egy vonzó alternatívává, addig nehéz ezeket a döntéseket meghozni az egyéneknek."

Gulyás Emese kijelentette: "mindenkinek van szerepe ebben a játékban!"

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×