Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Galló Istvánné: a változtatásokból csak a béremelést tartanánk meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pedagógus társadalom a választások előtt mindig nagyon felértékelődik, ígéreteket is rendszeresen kapnak ilyenkor, amelyek egy része teljesül, egy másik része viszont nem - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné azt is jelezte: az oktatást az elmúlt hónapokban ért változásokból csak a béremelést tartanák meg.

"Mi lenne, ha ezt az egész oktatási kérdést a szakemberekre bíznánk és a politika kivonulna belőle?" - vetette fel az InfoRádióban Galló Istvánné. Szerinte van ma a magyar pedagógustársadalomban olyan szürkeállomány, amely képes lenne egy olyan oktatáspolitika elkészítésére, amelyet minden párt tudomásul vehetne és négyévenként nem történne benne gyökeres változás.

Galló Istvánné elmondta, a választásokra készülve a szakszervezet összegyűjtötte azon az elvárásait, amelyeknek a megoldását az oktatáspolitikától várják.

"Lehet úgy is mondani, hogy ezek kemény kritikai megfogalmazások a mostani oktatási rendszerrel szemben" - jegyezte meg a szakszervezeti elnök. Hangsúlyozta: vissza kell adni az iskolák és a pedagógusok szakmai önállóságát. Az elmúlt néhány hét szerinte bizonyítja, hogy az intézményvezetőknek teljesen vissza kell adni a munkáltatói jogukat.

"Abszurd, hogy ne az intézményvezető választhassa ki azt a kollégát, akivel ő együtt tud dolgozni" - fogalmazott Galló Istvánné.

Az új munkaszervezési formáról azt mondta a szakszervezeti vezető, hogy finoman szólva sem sikeres. Ezért azt javasolják, hogy állítsák vissza a korábbi kötelező órát, és töröljék el a kötött munkaidőt, ami nagyon komoly szervezési problémát okoz az intézményekben. A többletmunkát rendesen finanszírozzák, illetve állítsák vissza a pótlékrendszert.

Bár a minősítési eljárás még nem indult be, de erről is kritikus a szakszervezet véleménye - mondta Galló Istvánné.

A nemzeti pedagógus kar, a készülő etikai kódex nem korlátozhatja a a pedagógusok szólás- és gondolatszabadságát. Az etikai kódex pedig nem tartalmazhat magánéletbeli dolgokat - hangsúlyozta.

Közölte: a jelenlegi rendszerből csak a béremelést tartaná meg a Pedagógusok Szakszervezete. Hozzátette ugyanakkor, hogy a több diplomás, szakvizsgával rendelkező pedagógusoknál differenciálásra lenne szükség.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd