Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cáfol a Budapesti Közlekedési Központ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint egyetlen napot sem késlekedett az új villamosok beszerzését célzó közbeszerzési eljárás kiírása a Fővárosi Önkormányzat vagy a BKK miatt, az ezzel kapcsolatos állítások hamisak.

Ezt érdemben megelőzte az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztályának - uniós támogatásból zajló közbeszerzéseknél kötelező - minőségbiztosítása. Az NFÜ által kiadott minőségbiztosítási tanúsítvány igazolta a BKK döntésének megfelelőségét - fűzik hozzá.

Az ilyen komplexitású eszközök versenyeztetési, közbeszerzési folyamata az EU-tapasztalatokat ismerve sehol sem kevesebb 10-14 hónapnál, ezt Magyarország esetében az EU támogatást folyósító szervek folyamatba épített ellenőrzése tovább növeli. A tapasztalatok nem igazolják, hogy a BKK eljárásának átfutása meghaladná a szokásos és szükséges mértéket - írja a BKK.

Kifejti továbbá: a BKK közbeszerzési eljárást lezáró döntését az NFÜ megvizsgálta, és szabályossági tanúsítványt adott ki. Ennek eredményeként a tender nyerteseként a BKK a spanyol CAF-ot hirdette ki, a Skoda ajánlatát érvénytelennek találta. A Közbeszerzési Döntőbizottság a Skoda számára annak jogorvoslati kérelme nyomán további hiánypótlási lehetőségek biztosítását kérte, és megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, ami valóban több hónap késedelmet okoz az eljárásban, ez a folyamat jelenleg is zajlik.

"A BKK Zrt. a közbeszerzési törvényt maradéktalanul betartva fog és kíván eljárni" - hangsúlyozza a BKK.