eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elsők vagyunk a széndioxidkvóta kiosztásában

Az Európai Unió 28 tagállama közül elsőként osztott ki ingyenes európai széndioxidkvótát Magyarország 11 villamosenergia-termelő létesítménye számára november 26-án - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Az ingyenes kvóták rendkívül fontos szerepet játszanak Magyarország villamosenergia-szektorának modernizációjában, és újra megteremtik a közösségi jogbiztonságot az EU emissziókereskedelmi rendszerében. Magyarország a tagállamok közül elsőként véglegesítette a villamosenergia-szektorának korszerűsítését segítő ingyenes kvótakiosztási tervét (derogáció) az Európai Bizottsággal, és hajtott végre ingyenes kiosztást a létesítmények számára - hangsúlyozza tárca.

A közlemény szerint a kiosztott több mint 6 millió egység közel 8,8 milliárd forintnyi forrást teremthet két rendszerszintű beruházás finanszírozására. Így megvalósulhat a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. intelligens hálózati mintaprojektje (okos mérőhálózat), és a Magyar Gáz Tranzit Zrt. magyar-szlovák interkonnektor földgázvezeték Vecsés és Balassagyarmat közötti szakasza.

Az NFM emlékeztet arra, hogy az EU emissziókereskedelmi rendszerének 2013-2020-ig tartó kereskedési időszakában a széndioxidkvóták bármikor szabadon felhasználhatóak kibocsátások ellentételezésére.

Tájékoztatásuk szerint az okos mérőhálózat lehetővé teszi az energiafogyasztásoknak a fogyasztó saját döntésén és automatikus beavatkozásokon alapuló időbeli optimalizálását. Javítja az információáramlást a villamosenergia-rendszer és az egyéb energiarendszerek szereplői között, lehetőséget teremt az interaktivitásra, mindezzel nemzetgazdasági szinten versenyképesség-javulást eredményez. A megújuló energiatermelő egységek kapacitásainak növekedésével csökken a külső forrásból származó energiahordozóknak való kitettség.

Az interkonnektor beruházás megvalósításával a magyarországi földgázpiacon új beszerzési források jelennek meg, ami jobb pozícióhoz segítheti a vásárlókat. A fejlesztés kedvező hatással lesz a szállítási díjakra, hozzájárul a földgáz árának csökkentéséhez. A vezeték az észak-déli gázfolyosó részeként hazai és nemzetközi ellátásbiztonsági és stratégiai célokat szolgál.

"Magyarország ezzel a lépéssel elsőként bizonyította Európában, hogy a villamosenergia-szektor rendszerszintű fejlesztése mintaprojektek révén kiemelt cél. Ebben több más tagállamot is megelőz, amelyek nemhogy kvótabevételeik 50 százalékán felül költenének kibocsátáscsökkentő mintaprojektek fejlesztésére - ahogyan Magyarország most teszi - hanem teljes kvótabevételeiket a költségvetésükbe irányítják" - áll a közleményben.

Az NFM szerint a kibocsátási egységek gyors kiosztását a kapcsolódó európai parlamenti és tanácsi irányelv magyar jogrendbe való átültetése, a tárca kiemelkedő érdekérvényesítése és megfelelő szakértői hozzáállása tette lehetővé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×