eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Mol

A Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) horvátországi befektetéseinek védelmében; mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait - tette közzé a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedd este.

A tájékoztatás szerint az olajtársaság a horvát kormány elleni eljárás megindítását az Energia Charta Egyezmény alapján, jogi képviselőjén, a Weil, Gotshal and Manges LLP nemzetközi jogi irodán keresztül kérelmezte.

A közlemény hangsúlyozza: a Mol, mint Horvátország egyik legnagyobb külföldi befektetője, régóta megbízható stratégiai partnere a horvát kormánynak. Ennek jegyében a társaság mindig is a horvát kormánnyal kialakult viták békés rendezésére törekedett.

A Molnak meghatározott jogi kötelezettségei vannak saját részvényeseivel és más érintettekkel (stakeholders) szemben, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytasson. Ugyanakkor jogi kötelezettsége az is, hogy érdekeinek érvényesítése érdekében megtegye a megfelelő jogi lépéseket - szögezik le a tájékoztatásban.

A Mol továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére - hangsúlyozták.

A Mol és a horvát kormány vitája azután éleződött ki, hogy a zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA-ban. A horvát rendőrség idén október 1-jén bejelentette, hogy elfogatóparancsot adott ki a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen.

A Mol Nyrt. közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

A Kormányzati Információs Központ október 2-án közölte, hogy a magyar kormány felkéri a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére az olajtársaság menedzsmentjét. A kormány emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére november 8-án adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek.

A horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

A tulajdonosok közötti vita egyik fő pontja az irányításon belüli viszonyok kérdése, de a horvát kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba.

A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×