Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország jól helyezkedett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés Európai Ügyekkel foglalkozó bizottsága elégedett volt Magyarország pozíciójával a következő uniós költségvetésben - jelentette be Győri Enikő a Külügyminisztérium államtitkára.

Az Európai Parlament múlt héten döntött a következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusra vonatkozó büdzsé elfogadásáról. A tagállamok állam- és kormányfői februárban 40 órán át vitáztak a jelenlegi időszakhoz képest csökkentett keretről, most pedig az EP-nek is el kellett fogadnia a költségvetést.
Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára szerint ezen a szavazáson még javultak is Magyarország pozíciói a korábbiakhoz képest, igaz csupán a források felhasználhatóságát tekintve.

Az Európai Ügyekért felelős parlamenti bizottság ülése után az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2011 júniusában nyilvánosságra hozott javaslata a jelenlegi ciklus forrásaihoz képest 30 százalékos veszteséget jelentett volna Magyarország számára, ám a tárcák valamint a kabinet és az országgyűlés együttműködésével sikerült javítani Magyarország pozícióját, így az eredeti javaslathoz képest hazánk minden számítás szerint az első három között van a tagállamok elnyerhető támogatásait és befizetési kötelezettségeit tekintve.

Győri Enikő kitért arra is, hogy az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében Magyarország a második helyet érte el a tárgyalások során, így a jelenlegi 660 ezerről a következő hét évben fejenként 712 ezer forintra emelkedik ez az összeg.

Emellett megmaradnak a hazánk számára igen fontos kohéziós források és agrártámogatások is. Mindezt az Európai Ügyek bizottsága is sikerként értékelte.