eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarország jól helyezkedett

Az Országgyűlés Európai Ügyekkel foglalkozó bizottsága elégedett volt Magyarország pozíciójával a következő uniós költségvetésben - jelentette be Győri Enikő a Külügyminisztérium államtitkára.

Az Európai Parlament múlt héten döntött a következő, 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusra vonatkozó büdzsé elfogadásáról. A tagállamok állam- és kormányfői februárban 40 órán át vitáztak a jelenlegi időszakhoz képest csökkentett keretről, most pedig az EP-nek is el kellett fogadnia a költségvetést.
Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára szerint ezen a szavazáson még javultak is Magyarország pozíciói a korábbiakhoz képest, igaz csupán a források felhasználhatóságát tekintve.

Az Európai Ügyekért felelős parlamenti bizottság ülése után az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2011 júniusában nyilvánosságra hozott javaslata a jelenlegi ciklus forrásaihoz képest 30 százalékos veszteséget jelentett volna Magyarország számára, ám a tárcák valamint a kabinet és az országgyűlés együttműködésével sikerült javítani Magyarország pozícióját, így az eredeti javaslathoz képest hazánk minden számítás szerint az első három között van a tagállamok elnyerhető támogatásait és befizetési kötelezettségeit tekintve.

Győri Enikő kitért arra is, hogy az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében Magyarország a második helyet érte el a tárgyalások során, így a jelenlegi 660 ezerről a következő hét évben fejenként 712 ezer forintra emelkedik ez az összeg.

Emellett megmaradnak a hazánk számára igen fontos kohéziós források és agrártámogatások is. Mindezt az Európai Ügyek bizottsága is sikerként értékelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×