eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lázár: rekordnagyságú uniós forrás kifizetése várható idén

Rekordnagyságú uniós forrás, mintegy 1500 milliárd forint kifizetése várható idén - jelentette ki Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken este a Csongrád megyei Nagyéren.

Augusztus óta 3 milliárd euró, mintegy 900 milliárd forrást "hoztunk haza" Brüsszelből - mondta a politikus az esti fórumon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is felügyelő politikus közölte, a következő időszakban változások lesznek a kifizetések felgyorsítása érdekében, hiszen ez a költségvetés érdeke is.

Lázár János elmondta, a jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget. Tarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós forrásokkal nem a pályázók, hanem a pályázatírók járnak jól - tette hozzá.

Magyarországnak 7500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrást jut a következő uniós ciklusban, ennek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja majd - mondta a politikus, aki úgy fogalmazott, most kell megragadni a lehetőséget, "ennyi pénz többet nem kapunk".

A kistelepülések számára 2014 végén jelennek meg az első pályázatok, a jövő év első felében ezért érdemes végig gondolni, mi az, amire helyben szükség lehet - hangsúlyozta az államtitkár.

Jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására. Jelenleg például mintaprojektként 150 háziorvosi rendelő felújítása folyik, annak érdekében, hogy a páciensek minél több problémáját helyben tudják megoldani - mondta.

Lázár János szerint ahhoz, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal házaspárok helyben egzisztenciát tudjanak teremteni, gyermeket tudjanak vállalni. A foglalkoztatási helyzet javításában - különösen a kistelepüléseken - fontos szerep jut majd a mezőgazdaságnak, azon belül is a növénytermesztés munkaerő-igényes ágazatainak és az állattenyésztésnek.

Az állami földek bérbeadásakor is arra törekszik a kormányzat, hogy a termőföld minél több helyben lakónak nyújthasson megélhetést - mondta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×