Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha biztos a jövő, megugrik az ingatlanpiac

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amíg az emberek nem bíznak középtávú kilátásaikban, nem ugrik meg a lakásvásárlások és -építések száma - mondta a Budapesti Ingatlanfejlesztési és Hasznosítási Nyrt. és a Talentis Csoport vezérigazgatója. Angel Gábor és Takács Ernő az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

A 4 milliós magyarországi lakásállomány normál elhasználódása alapján évente 40 ezer lakásnak kellene épülnie, ám idén az év első háromnegyedében csupán négyezer épült - mutatott rá Angel Gábor, a Budapesti Ingatlanfejlesztési és Hasznosítási Nyrt. vezérigazgatója.

"Egy lakásvásárlásról vagy lakásépítésről szóló döntés azt követeli meg, hogy a vevők vagy az építtetők a következő 2-3 évben biztosak legyenek az egzisztenciájukban. Ez jelen pillanatban nincs meg, vagy nincs meg olyan volumenben, mint korábban" - fejtette ki Angel Gábor.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felvetésére, hogy az állam a növekedési hitelprogramhoz hasonlóan támogatná magánlakások építését, Takács Ernő, a Talentis Csoport vezérigazgatója úgy reagált: ha az ingatlanfejlesztőket a program nem érinti, akkor annak nem is lesz komoly hatása.

"A nem egészen 4000 kiadott építési engedély 95 százaléka magánerős-önerős kivitelezésű, tehát ezen a téren van előrelépési lehetőség. Ám egy ilyen támogatás hatása az újonnan épített lakások számának növekedésében nem fog jelentkezni, hiszen egy fejlesztő több száz, adott esetben ezer lakást képes létrehozni megfelelő színvonalon, megfelelő időben és megfelelő áron" - mutatott rá a vezérigazgató.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság jóval nagyobb aránya lakástulajdonos, mint a nyugat-európai országokban, Takács Ernő, a Talentis Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy a nyugat-európai mércével a fizetésekhez képest olcsó lakásárak miatt a lakásbérlés hosszú távon nem alternatíva a lakhatás megoldására Magyarországon.

A szakemberek arról is szót ejtettek, hogy szerintük a telítettnek tűnő piac, a plázastop és a KÖKI csődje ellenére is érdemes lehet bevásárlóközpontot építeni Magyarországon.

"Ha a gazdasági növekedés megindul és a vásárlóerő is javul, az emberek fogyasztása is visszaáll a válság előtti szintre és megjelenik egy, a korábbinál sokkal ésszerűbb áruhitelezés, akkor ismét érdemes lesz ilyen típusú beruházásokat indítani" - fogalmazott Takács Ernő.

A nagykörút üres kirakataival és még megmaradt üzleteivel kapcsolatban Angel Gábor úgy vélte, hogy a vásárlói igényekhez kellene igazítani a kínálatot.

A nagykörúton meg kellene találni azokat a megoldásokat, akár a szakaszok tematizálásával, ami biztosítja, hogy egy kicsit fellendüljön az ottani nagykörúti üzletek renoméja és forgalma - mondta a Budapesti Ingatlanfejlesztési és Hasznosítási Nyrt. vezérigazgatója.

A Talentis Csoport vezérigazgatója károsnak nevezte azt a jogszabály-változást, amelynek értelmében a belvárosban új üzlet nyitásához az üzemeltetőknek már a helység méretével arányos parkolóhelyek meglétét is igazolniuk kell. Takács Ernő szerint ezzel várhatóan ellehetetlenedik az érintett területeken az új üzletek kialakítása, holott egy sétáló utcába be se hajthatnak a vásárlók autóval.

Hanganyag: Panulin Ildikó