Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kettős biztonság védi a takarékok betéteit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden korábbinál nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai, a nemrég elfogadott törvénymódosítás következtében. A változás azt jelenti, hogy kettős biztonsági háló védi a takarékok betéteit.

A jövőben - az Országos Betétbiztosítási Alap védőernyője mellett - a teljes takarékszövetkezeti integráció tőkeereje és likviditása rendelkezésre áll, ha a szervezet bármely tagja nehézségek elé kerülne - ezt jelenti a nemrég elfogadott törvénymódosítás, amelyről a nemzeti fejlesztési minisztérium adott hírt.

Az új jogszabály lefekteti az integrációhoz tartozó 122 takarék- és hitelszövetkezet közötti kölcsönös felelősségvállalás, az úgynevezett keresztgarancia-rendszer pontos szabályait, továbbá létrehozza a Szövetkezeti Hitelintézetek Tőkefedezeti Közös Alapját. A tárca ismertetésével egy időben 12 takarékszövetkezeti vezető is közleményt adott ki.

A 12 magyarországi takarékszövetkezeti vezető által kiadott közlemény hangsúlyozza: az új takarékszövetkezeti integrációs szervezet elleni médiakampány kárt okoz a takarékok üzletmenetében, indokolatlan aggályokat kelt a betétesek körében, ezért elhatárolódnak attól. A takarékszövetkezeti vezetők is a törvénymódosítás hozta garanciákat emelték ki.

A jogszabály szerint az év végétől fokozatosan életbe lépő keresztgarancia-rendszerrel lehetővé válik, hogy például a Nyírségben elhelyezett betétekért a soproni takarékszövetkezet is helyt álljon és viszont. Így minden korábbinál nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai. Az állam ennek anyagi fedezetét biztosítja azzal, hogy 136 milliárd forinttal növeli meg a szövetkezeti hitelintézetek szavatoló tőkéjét és létrehozza a szövetkezeti hitelintézetek új Tőkefedezeti Alapját is.