Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Optimistábbak lettek a magyar vállalkozók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Optimistábbak lettek a vállalkozások, amihez a jegybanki növekedési hitelprogram és a mostani jó GDP adat is hozzájárult - mondta a VOSZ főtitkára. Dávid Ferenc szerint főleg olyan beruházásokat kellene támogatni a Növekedési Hitelprogram második szakaszában, amelyek munkahelyeket teremtenek.

A jegybanki növekedési hitelprogramban eddig a főtitkár tapasztalatai szerint elsősorban a nagyobb cégek jutottak a támogatáshoz, másrészt az első csomag 750 milliárd forintját nem beruházásra, fejlesztésre, ingatlan- vagy gépvásárlásra költötték a vállalkozások, hanem a meglévő rossz hiteleik kiváltására.

"Ezt nem tartom ördögtől valónak, csak tényként jegyzem meg, hogy ha új munkahelyeket szeretnénk és azt, hogy jövőre erőteljesebben beinduljon a gazdasági növekedés, akkor nem elég a rossz hitel jóra váltása"- mutatott rá Dávid Ferenc.

A második hitelprogram megfogalmazása szerint rögtön pozitívabban kezdődik: eleve nem 750 milliárdos a rendelkezésre álló keret, hanem 2000 milliárd forint. Ebből következően hosszabb idő kell ahhoz is, hogy ez a hitel "elkeljen", nem véletlen tehát, hogy 2014 december 31.-e e keret felhasználási határideje. Mint mondta, abban reménykednek, hogy a vállalkozások bizalommal fordulnak majd az alacsony kamatozású és egyéb jó kondíciókkal rendelkező hitelekhez.

"Amit rendkívül pozitívnak tartunk, az az, hogy e 2000 milliárdos csomag 90 százalékát új beruházásokra kívánják fordítani" - hangsúlyozta a VOSZ főtitkára. Hozzátette: remélik, hogy a mostani kedvező GDP-mutatók még kedvezőbbé válnak a következő évben.

"Egyet ugyanakkor nem szabad elfelejteni: bármelyik hitelcsomagot is tekintjük, az önmagában csak egy elem. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabilan növekedési pályán mozogjon, sok-sok más követelménynek is teljesülnie kell, így a befektetők bizalmára, a kiegyensúlyozott jogi környezetre is tekintettel kell lenni. A munkahelyek számának bővülését pedig az élőmunka terheinek csökkentése segítheti" - mutatott rá Dávid Ferenc. Azt is jelezte: az új munkahelyeket az üzleti szférában szeretnék látni, nem pedig a közfoglalkoztatásban.

"Õszintén örülök annak, hogy az 1,7 százalékos gazdasági növekedés megvalósult, de még fontosabbnak tartom ennek a lélektani hatását. Optimistábban látom a mostani folyamatokat" - összegezte Dávid Ferenc.

Hanganyag: Panulin Ildikó