eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Optimistábbak lettek a magyar vállalkozók

Optimistábbak lettek a vállalkozások, amihez a jegybanki növekedési hitelprogram és a mostani jó GDP adat is hozzájárult - mondta a VOSZ főtitkára. Dávid Ferenc szerint főleg olyan beruházásokat kellene támogatni a Növekedési Hitelprogram második szakaszában, amelyek munkahelyeket teremtenek.

A jegybanki növekedési hitelprogramban eddig a főtitkár tapasztalatai szerint elsősorban a nagyobb cégek jutottak a támogatáshoz, másrészt az első csomag 750 milliárd forintját nem beruházásra, fejlesztésre, ingatlan- vagy gépvásárlásra költötték a vállalkozások, hanem a meglévő rossz hiteleik kiváltására.

"Ezt nem tartom ördögtől valónak, csak tényként jegyzem meg, hogy ha új munkahelyeket szeretnénk és azt, hogy jövőre erőteljesebben beinduljon a gazdasági növekedés, akkor nem elég a rossz hitel jóra váltása"- mutatott rá Dávid Ferenc.

A második hitelprogram megfogalmazása szerint rögtön pozitívabban kezdődik: eleve nem 750 milliárdos a rendelkezésre álló keret, hanem 2000 milliárd forint. Ebből következően hosszabb idő kell ahhoz is, hogy ez a hitel "elkeljen", nem véletlen tehát, hogy 2014 december 31.-e e keret felhasználási határideje. Mint mondta, abban reménykednek, hogy a vállalkozások bizalommal fordulnak majd az alacsony kamatozású és egyéb jó kondíciókkal rendelkező hitelekhez.

"Amit rendkívül pozitívnak tartunk, az az, hogy e 2000 milliárdos csomag 90 százalékát új beruházásokra kívánják fordítani" - hangsúlyozta a VOSZ főtitkára. Hozzátette: remélik, hogy a mostani kedvező GDP-mutatók még kedvezőbbé válnak a következő évben.

"Egyet ugyanakkor nem szabad elfelejteni: bármelyik hitelcsomagot is tekintjük, az önmagában csak egy elem. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabilan növekedési pályán mozogjon, sok-sok más követelménynek is teljesülnie kell, így a befektetők bizalmára, a kiegyensúlyozott jogi környezetre is tekintettel kell lenni. A munkahelyek számának bővülését pedig az élőmunka terheinek csökkentése segítheti" - mutatott rá Dávid Ferenc. Azt is jelezte: az új munkahelyeket az üzleti szférában szeretnék látni, nem pedig a közfoglalkoztatásban.

"Õszintén örülök annak, hogy az 1,7 százalékos gazdasági növekedés megvalósult, de még fontosabbnak tartom ennek a lélektani hatását. Optimistábban látom a mostani folyamatokat" - összegezte Dávid Ferenc.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×