eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újraindítanák a margitszigeti ásványvízüzemet

A Margitszigeti ásványvíz palackozásának újraindításáról szándéknyilatkozatot írt alá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. kedden Budapesten.

Haranghy Csaba, a vízművek vezérigazgatója az aláírás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés első ütemében egy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a felek. Ebben megvizsgálják a margitszigeti üzem újraindításának lehetőségeit, és egyebek közt a környezetterheléssel, finanszírozással kapcsolatos kérdéseket.

Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos ügyvezetője kifejtette: egy modern üzem létrehozása a cél, vegyes vállalati formában. Hozzátette, hogy látvány palackozót szeretnének létrehozni a nézelődők számára és ivókutakat is terveznek.

A tervezett együttműködés és beruházás részleteiről egyelőre nem nyilatkoztak a felek, hangsúlyozták, hogy egyelőre a szándékot foglalták írásba, a részleteket megvalósíthatósági tanulmányban dolgozzák ki.

Haranghy Csaba elmondta, hogy a vízművek felhívásban keresett szakmai partnert, és több fordulós tárgyalásokon választotta ki a kft.-t. Hozzátette, mindkét fél hosszú távú együttműködésben érdekelt. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre válaszolva nem zárta ki uniós források felhasználását, amennyiben erre lehetőség lesz.

Balogh Levente a beruházás nagyságrendjére vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy a legkisebb palackozó üzem költsége 2-3 millió eurótól indul. Hozzáfűzte: a margitszigeti üzem újraindításának költségeit egyelőre nem lehet megbecsülni, előbb fel kell mérni az üzem és a kutak állapotát.

A Margitszigeten található üzemnél lévő vízforrás az egyik legismertebbnek számít Magyarországon, amelynek feltárását József főherceg kezdeményezte 1866-ban. A sziget az 1900-as évek elején a főváros tulajdonába került, a palackozást pedig a Fővárosi Ásványvíz Vállalat vette át. Az államosítás után az üzemet összevonták a jéggyárral, így az immár Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat forgalmazta 1968-tól a Margitszigeti Kristályvizet. 2010. januártól az időközben Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt.-re átkeresztelt cég a termelést a területen felfüggesztette, így a margitszigeti üzem azóta kihasználatlanul áll.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 1993 óta forgalmazza a Szentkirályi ásványvizet. A cég 2012-ben 6,9 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 6,05 milliárd forint után. 2013-ban az előző évit 17 százalékkal meghaladó árbevételt tervez. A Szentkirályi-csoport a gyerekpezsgőket forgalmazó Vitapress Kft.-vel együtt 7,9 milliárd forint árbevételre tett szert tavaly, az idén pedig forgalma várhatóan 8,5-9 milliárd forintot ér el.

A Fővárosi Vízművek Kft. a főváros egész területén és több mint 20 Budapest környéki településen, összesen 2 milliót is meghaladó lakost lát el ivóvízzel. Kútjai naponta összesen 1 millió 200 ezer köbméter ivóvíz kitermelését és továbbítását teszik lehetővé, mintegy 700 ezer köbméterrel többet, mint amennyit Budapest lakossága egy átlagos napon elfogyaszt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×